Kasteláni v Lednici a Valticích marně bojují s cyklisty

Lednice, Valtice - Lednicko-valtický areál je místo cyklistům zaslíbené. Jen mírně zvlněná krajina a množství stezek, cest a silniček k použití ekologického dopravního prostředku přímo vybízejí. Jenže cyklistů za poslední roky výrazně přibylo a někde už jejich počet začíná způsobovat potíže. Své o tom ví kasteláni zámků v Lednicko-valtickém areálu.

Na jedné straně nálepky „cyklisté vítáni“, na straně druhé zákazy vjezdu pro cyklisty do zámeckého parku. Důvod je nasnadě. V době turistické sezóny parkem prochází stovky návštěvníků denně. Mezi nimi se proplétají desítky lidí na jízdních kolech. Přestože se kasteláni snaží přimět lidi z kola sesednout, všechno snažení je marné.

„Cyklisté se potkávají s pěšími turisty a dochází k nepříjemným kolizím. Samozřejmě cyklistika také škodí parkovým cestám, které na takový provoz nejsou stavěny,“ stěžuje si kastelánka v Lednici Ivana Holásková.

Kasteláni si stěžují na chování cyklistů (zdroj: ČT24)

Jenže zanechat své kolo na začátku parku se cyklistům nechce. I zamknuté kolo může zloděje lákat, překonání běžného cyklozámku je často otázkou chvilky. Na zajištění hlídaného parkoviště prostě kasteláni v rozpočtu peníze nemají. A tak lidé například v Lednici jedou parkem na kole až k minaretu. Ti disciplinovanější z nich alespoň sesednou.