Místo jednoho úřadu musí Brňané na tři

Brno – Sociální reforma, která měla od 1. ledna sjednotit výplatu dávek pod hlavičku úřadu práce, v Brně zjednodušení nepřinesla. Tady musí klienti pro vyřízení všech dostupných dávek a příspěvků obíhat tři různé úřady v jednotlivých částech města.

Cesta Brňana, který přišel o práci, začíná evidencí na úřadu práce na Křenové ulici. Pokud chce požádat o další dávky, musí ale, lidově řečeno, o dům dál. „Na Mojmírově náměstí se vyřizují přídavky na děti a příspěvky na bydlení. Zároveň sem chodí i lidé se zdravotním postižením pro příspěvky na mobilitu a na pořízení zdravotních pomůcek,“ vysvětlil David Oplatek z Občanské porady Brno.

Cesta sociálně slabých často vede ještě na další adresu – na ulici Šumavská. Sem míří ti, jejichž příjem z dávek nedosáhl na úroveň životního minima. „Tady si člověk vyřizuje doplatky – doplatek na bydlení nebo příspěvek na živobytí. Dále se na tomto místě vyplácí dávky mimořádné životní pomoci pro případ, že nastane nějaká nenadálá situace, kterou rodina potřebuje vykrýt,“ pokračoval Oplatek.

Vyřešit situaci by měl nový úřad práce

Po pěti měsících fungování sociální reformy se slibované zjednodušení a zkvalitnění služeb minimálně v Brně nekoná. „Z pohledu člověka, který tuto službu využívá, se nezměnilo prakticky nic. Klient stejně musí obcházet ty samé pobočky jako dřív a na každé zvlášť si vyřizuje to, co potřebuje,“ dodal Oplatek.

Úřad práce se brání, že v celku má reforma první pozitivní výsledky. „Systém přinesl úspory v řádech stovek milionů korun,“ tvrdil mluvčí Generálního ředitelství Úřadu práce Jiří Reichl.

Podle úředníků je celý problém dán tím, že v Brně nejsou dostatečně velké prostory, kam by se superúřad mohl sestěhovat. Problém se vyřeší až se stavbou nového úřadu práce, který má vzniknout hned vedle justičního paláce na Plotní ulici. Nové sídlo za 250 milionů korun je navrženo tak, aby vedle kanceláří vznikly i prostory pro hromadné vzdělávací akce, informování klientů nebo samoobslužné poradenství. Komfortnější zázemí budova poskytne lidem se specifickými potřebami.

Vydáno pod