Na prohlídku do nových tunelů Dobrovského zavítaly tisíce lidí

Brno - Dva nové brněnské tunely Dobrovského – též nazývané Královopolské – si v sobotu přišlo prohlédnout více než sedmnáct tisíc lidí. Zájem o prohlídku byl nečekaně vysoký. Tunely jsou už krátce před dokončením. Od září se stanou součástí velkého městského okruhu v Brně.

První veřejnou prohlídku uspořádalo Sdružení VMO Dobrovského už v roce 2009, kdy byly práce na tunelech zhruba v polovině. Tehdy se na staveniště přišlo podívat asi pět tisíc lidí. „ Čekali jsme, že tentokrát bude zájem o prohlídku o něco větší. Netušili jsme ale, že návštěvníků dorazí tolik,“ řekl zástupce stavby Robert Škarecký.

Den "otevřených dveří" v Dobrovského tunelech (zdroj: ČT24)

Nové tunely měří na délku 1059 a 1237 metrů. Jejich stavbu provázela řada komplikací. Aktivisté se léta soudili o dopad na okolí tunelů – hlučnost a život obyvatel v blízkosti stavby. Loni na podzim se ale aktivisté domluvili s Ředitelstvím silnic a dálnic a stavba tak mohla pokračovat.

Pod Brnem vedou dosud dva Husovické a dva Bohunické tunely. V budoucnu se počítá se stavbou tunelů pod městskou částí Vinohrady. Ty by měly délkou tunely Dobrovského předčít.

Vydáno pod