Po pěti dnech se z lesa u Bzence začali stahovat hasiči

Bzenec (Hodonínsko) - Po pětidenním boji s rozsáhlým lesním požárem se dnes z Bzence stáhli slovenští hasiči i jejich kolegové ze vzdálenějších krajů České republiky. Zásah bude ukončen patrně v úterý ráno. I nadále bude nutné, aby hasiči oblast ještě několik týdnů preventivně kontrolovali. Příčinu požáru hasiči definitivně zjistí až za několik týdnů.

Požár u Bzence je největším neštěstím svého druhu v republice za posledních 15 let, zasáhl 200 hektarů borového lesa. Po uhašení plamenů jsou problémem stále doutnající kořeny. „Prostor je nutné projíždět, prokopávat a doutnající kořenové systémy prolévat vodou,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. 

Les se během několika dní proměnil v měsíční krajinu, půda i velká část stromů je ohořelá. Podle odborníků ale nemají vyhráno ani na první pohled nezasažené stromy. Mohou mít spálený kořenový systém, a proto je také bude nutné pokácet. „Zalesnění je otázka pěti let, než z toho ale vyroste takový porost, jaký shořel, tak to je záležitost šedesáti až osmdesáti let,“ uvedl krajinný ekolog Antonín Buček.

Mluvčí hasičů Zdeněk Hošák na požářišti (zdroj: ČT24)

Do Bzence dorazil také vyšetřovatel, který bude pátrat po příčině obrovského požáru. Nejprve projde jednotlivá ohniska, později se na rozsah požáru podívá také z ptačí perspektivy. Nad požářištěm se proletí letadlem. Podle hasičů bude vyhodnocování informací trvat několik týdnů.

Událost si již vyžádala zásah 1500 hasičů, kteří se průběžně střídali v boji s ohněm. Šlo o 250 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Dosud spotřebovali 20 milionů litrů vody. Pětidenní zásah hasičů zatím stál 9 milionů korun, přes jeden milion stály pohonné hmoty.

V noci na dnešek bylo na místě přibližně 130 hasičů využívajících bezmála 50 kusů techniky. Lokální ohniska požáru vyhledávají s pomocí termokamer. Doufají, že jim pomůže počasí. Potřebují bezvětří, aby plameny nerozfoukával vítr, a také déšť. Plameny vyšlehly z dosud neznámých příčin v oblasti nazývané Moravská Sahara. V oblasti byly původně doubravové lesy, ve středověku ale byly zničeny. V 19. století se ale váté písky daly do pohybu a tehdejší lesníci se je snažili zastavit výsadbou borovic.

Obnova krajiny je podle odborníků nutná i teď. „Kdyby se teď po požáru nechala krajina ležet ladem, tak by hrozilo, že se váté písky dají opět do pohybu. Je tedy nutné les znovu obnovit. Neměly by to ale být čistě borovice, ale kombinace dubů a borovice,“ vysvětlil Buček.

Plameny zničily porost patřící státnímu podniku Lesy ČR. „Škodu jsme teprve dnes po ukončení začali zjišťovat. Škoda bude rozhodně velká, ale jsme velmi rádi, že byly ochráněny další hektary lesů. Kdyby zásah hasičů nebyl tak rozsáhlý, tak si neumím představit rozsah škod,“ uvedl lesní správce Lesů ČR Bohumil Pipal. Podle předběžných odhadů škoda dosáhne desítek milionů korun.