Rybáři takové sucho nepamatují, vysychají jim rybníky

Pohořelice, Hodonín - Sucho na jižní Moravě působí velké problémy rybářům. Řeky a potoky, které přivádějí vodu do rybníků, vysychají a výška hladiny vodních ploch tak prudce klesá. Některé vodní plochy dokonce už vyschly úplně. Vysazené ryby proto museli vodohospodáři vylovit a přesadit je do méně postižených nádrží. Ty ostatní musí přečkat i s nedostatkem kyslíku.

K nejpostiženějším rybníkům patří například Suchohrdelský, který již vyschl úplně, anebo Branišovický horní, kterému hladina klesla o 80 centimetrů. Denně přitom klesne o další centimetr. „Za všechno může mimořádně suché počasí. Na podzim byl nedostatek srážek, v zimě nebyla téměř žádná sněhová pokrývka a na jaře přišlo jen pár krátkých bouřek,“ vysvětlil vodohospodář pohořelického rybníkářství Aleš Vavřina.

Situace je o to vážnější, že o vodu přišly i řeky a potoky, které do rybníků vodu přivádí. Nedostatkem vody pak přináší další nechtěný efekt, málo vzduchu pro ryby. Nepomůže přitom ani provzdušňovací technika. „Sloupec vod je tak nízký, že kdybychom zahájili nějaké provzdušňování kesenary nebo aerátory, tak dojde ke zvíření sedimentu. Tím pádem bychom osádku rybníků spíše ohrozili,“ dodal Vavřina. U vysychajících rybníků nelze tak dělat nic jiného než čekat na déšť.

Hovoří vodohospodář pohořelického rybníkářství Aleš Vavřina (zdroj: ČT24)

Suchohrdelský rybník, který stoprocentně dostál svému názvu, museli rybáři vylovit a ryby přemístit do jiného. Jinak by uhynuly. Rybník je bez vody a je třeba jej nuceně letnit," dodal Vavřina.

Podobná je i situace v teritoriu hodonínského rybářství. Jen na soustavě lednických rybníků chybí čtyři a půl milionu kubíků vody - tedy hladina každého rybníku je zhruba o 30 až 40 centimetrů níže než za normálního stavu. Tamní vodohospodáři ale přišli s částečným řešením. „Vodu, která nám utíká průsakem z našeho rybníka do říčky, čerpáme zpátky do rybníka. Samozřejmě za velmi vysoké náklady,“ vysvětlil Alois Kopečný, jednatel Rybářství Hodonín.

Vyschlý rybník
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Speciální čerpadlo, které vrací vodu do rybníka, mají místní rybáři už patnáct let. Za tu dobu jej museli použít pouze třikrát. „Musím ale říct, že za padesát let, co zde pracuji, jsem tak špatnou situaci nezažil,“ dodal Kopečný. Abnormální nedostatek vody by podle něj mohlo zachránit jedině 40 milimetrů srážek.

Vydáno pod