Nezávislá kulturní scéna si zvolila zástupce pro dialog s městem

Brno -  Nezávislá kulturní scéna si včera večer zvolila tři zástupce do takzvané koordinační skupiny pro kulturní politiku, která by měla městu radit v dalších krocích v této oblasti. Brněnský magistrát se jejím ustanovením snaží po loňských protestech proti škrtům v rozpočtech zmírnit napětí mezi městem a provozovateli nezřizovaných kulturních institucí.

V brněnské kavárně Trojka se včera večer konala veřejná volba trojice zástupců brněnské alternativní kultury, kteří budou za celou nezávislou scénu vyjednávat s vedením města. Do voleb kandidovalo celkem šestnáct osobností, z voleb pak vzešla trojice nejúspěšnějších. Městem nezřizovanou kulturu tak bude v koordinační skupině až do příštích komunálních voleb zastupovat provozovatel kavárny Trojka Pavel Baďura, muzikolog Viktor Pantůček a bývalá ředitelka Brněnského kulturního centra Monika Šimková. 

„Je důležité, aby ten rozpor nebyl tak obrovský. Aby termín nezávislá kultura neznamenal něco pejorativního, což z dnešního pohledu možná takhle vypadá – 'nezávislá kultura jsou ti, kteří hážou kameny do oken' – a to bych byl nerad, aby takto působilo.“

Viktor Pantůček, muzikolog a člen koordinační skupiny pro kulturní politiku

„Jde o to, aby si město i díky dialogu se zřizovanou a nezřizovanou kulturní scénou vyjasnilo a stanovilo svoje priority. Aby si odpovědělo na otázku, jakým městem v oblasti kultury chce Brno být,“ řekla úspěšná kandidátka Monika Šimková. Kandidáti se do voleb hlásili buď přímo sami, nebo byli navrženi veřejností. „Zájem předčil naše očekávání, na kandidátní listině se sešlo 17 osobností,“ potvrdil mluvčí iniciativy Brno kulturní Petr Jan Kryštof, který svoji kandidaturu nakonec stáhl. Účastníci tak ve volbách vybírali ze 16 jmen. „Je dostatek kvalitních osobností, které mají zájem aktivně pracovat. Dohodli jsme se v rámci sdružení, že se budeme soustředit více na přípravu konkrétních návrhů, vytváření oborových podskupin, debat a propojování lidí v kultuře a umění,“ řekl Kryštof. Brno kulturní nakonec svého zástupce přímo v koordinační skupině nemá. 

Hovoří úspěšná kandidátka Monika Šimková (zdroj: ČT24)

Dialog i změna grantového systému 

Takzvaná koordinační skupina pro kulturní politiku má nejen zajistit dialog mezi kulturní veřejností a vedením města, ale také vypracovat vizi kulturní politiky Brna. „Ve svém poslání navazuje na poradní sbor Rady města Brna pro kulturní politiku. Smyslem a podmínkou tohoto partnerství je shoda na navrhovaných prioritách a strategických cílech rozvoje kultury ve městě Brně,“ uvedl Kryštof. 

Skupina chce také zrevidovat části Programu rozvoje kultury, za který město v lednu sklidilo tvrdou kritiku. Zástupci nezávislé scény by chtěli změnit také zavedený grantový systém, ze kterého čerpá dotace právě alternativní kultura.

Seznam kandidátů do koordinační skupiny

1. Pavel Baďura – provozovatel Kunštátské Trojky

2. Jakub Bezděk – provozovatel hudebního klubu Melodka

3. Kateřina Eichlerová – předsedkyně o.s. Kulturárium, produkční Divadla U stolu

4. Daniel Giač – programový dramaturg [mju:z]

5. Přemysl Hnilička – publicista, knihovník

6. Tomáš Kadlec – ředitel Multikulturního centra Stadion

7. Boris Klepal – hudební publicista, grafický designer, operní kritik

8. Petr Jan Kryštof – STAHUJE KANDIDATURU

9. Petr Lukas – nájemce letohrádku Mitrovských a provozovatel Baron Trenck Gallery

10. Klára Mišunová – produkční Tanec Praha o. s., absolventka DiFa JAMU

11. Viktor Pantůček – muzikolog, ÚHV FF MU

12. Lukáš Stara – provozovatel klubu Fléda

13. Jaroslava Šimáková – studentka managementu v kultuře, moderátorka na Radiu R

14. Monika Šimková – Noční motýl o.s., bývalá ředitelka BKC

15. Jan Špaček – muzikolog, ÚHV FF MU

16. Jiří Švéda – hudební manager, Agentura Art Brno, Stará pekárna

17. Milan Zelinka – Sdružení přátel folkloru v Brně, produkční BROLNu