Zemědělci na mnoha místech zpomalili na protest dopravu

Řidiči, kteří se dnes cestě autem nevyhnuli, se museli obrnit trpělivostí. Na mnoha místech Jihomoravského i Zlínského kraje je čekaly dopravní komplikace. Na silnice totiž vyrazili zemědělci se svojí technikou. Protestovali proti plánovanému rušení daňového zvýhodnění tzv. zelené nafty. Blokáda silnic skončila hodinu před polednem.

Traktory vyjely například na rušnou silnici mezi Brnem a Svitavami. Podle předsedy blanenské agrární komory Kamila Vystavěla traktory na Blanensku vyrazily pěti směry. Stroje byly vybavené letáky, které upozorňovaly lidi na plánované rušení zelené nafty a zavedení spotřební daně na víno. Několik minut po vyjetí traktorů se začaly tvořit kolony například v Letovicích na Blanensku. Kamiony se snažily traktory předjíždět ještě v obci. Řidiči byli místy nervózní a troubili na sebe. Osobní automobily předjížděly kolonu přes čerpací stanice.

Zemědělci už v pondělí avizovali, že dopravu nechtějí v místech protestů zcela zastavit, ale omezit. Řidiče a veřejnost chtějí informovat o účelu protestů. „Politici naší země se na zemědělství dívají přezíravě. Každá správná vláda si svou zemědělskou produkci chrání,“ řekl předseda regionální agrární komory Václav Hlaváček.

No comment: Protesty zemědělců v Letovicích (zdroj: ČT24)
No comment: Protesty zemědělců v Brně (zdroj: ČT24)

Na Zlínsku vyrazily na silnice tři desítky strojů z 15 zemědělských podniků. Zpomalovaly dopravu mezi Zádveřicemi a Luhačovicemi, Fryštákem a Holešovem. Od rána své stroje chystali a připevňovali na ně transparenty například v zemědělském družstvu Fryšták u Zlína. „Zelená nafta pro nás znamená 1,2 milionu korun ročně,“ řekl předseda družstva Milan Zavrtálek a dodal, že dnešní akcí nechtějí škodit veřejnosti. „Řidičům se omlouvám, ale neznáme jinou formu, jak na sebe upozornit. Jsme množstevně zanedbatelní, rozptýlení po republice a veřejnost nás nevnímá,“ poznamenal Zavrtálek.

Protesty ve Valašském Meziříčí a v Kroměříži (zdroj: ČT24)

Opodstatněnost protestů obhajovala také ředitelka zlínské okresní agrární komory Jana Brázdilová. „Možná se někomu bude zdát, že zemědělci neustále dostávají nějaké dotace a podpory od státu i Evropské unie. My však potřebujeme potraviny a nějak se živit, není dobré, abychom všechny potraviny dováželi. Určitě bychom se dostali do situace, že nebudeme mít co do pusy,“ řekla Brázdilová.

Na Vsetínsku vyjelo 19 zemědělských souprav místo na pole na asfaltové vozovky už v 07:00. „Vyrazili jsme na exponované trasy v této době. Dopravu jsme neblokovali, pouze zpomalovali. Proběhlo to v poklidu,“ uvedl ředitel vsetínské okresní i krajské agrární komory Josef Radílek. Čas protestu prý na Valašsku posunuli dopředu proto, že zemědělci se dopoledne chtějí věnovat své práci. „Po deváté jsme vyrazili na senáže,“ přiblížil Radílek.