Moravany se připravují na referendum o podobě obce

Moravany - Má se malá obec u Brna dál rozrůstat, nebo se její další rozvoj přibrzdí? O tom budou rozhodovat místní obyvatelé v pátečním referendu. Vedení Moravan totiž chce nechat rozhodnutí o podobě nového územního plánu na samotných obyvatelích obce. Dnes budou radní lidem prezentovat, z jakých variant si mohou vybrat.

Otázka referenda nebyla stanovena jako protest, ale jako žádost zastupitelů o získání podpory od občanů ke schválení územního plánu, který ukončí další rozvoj obce. Některým místním se totiž nelíbí, že Moravany, ležící v těsné blízkosti Brna, prošly v posledních letech rozsáhlým stavebním boomem, při kterém kolem obce vzniklo několik satelitů s desítkami rodinných domů. Výsledky pátečního referenda mají být pro zastupitele při schvalování podoby územního plánu závazné. Pokud by lidé v referendu zvolili variantu umožňující zastavění všech dostupných parcel, rozrostly by se Moravany do té míry, že by se prakticky spojily s Brnem. Počet obyvatel by navíc mohl narůst ze současných necelých 3 tisíc až na 7 a půl tisíce obyvatel. Ještě před pár lety to byla jen asi tisícovka lidí.

Ani odpůrci rozšiřování nejsou s návrhem radnice spokojeni

„Nesouhlasím ani s variantou A, která nerozvíjí obec z hlediska zdravotního střediska, sportovišť, z hlediska toho, co tady občané potřebují,“ říká obyvatelka Moravan Hana Krásová. Opozice lidi rovnou vyzývá, aby k referendu vůbec nešli. „To si vymysleli koaliční zastupitelé jako berličku, aby zodpovědnost ze sebe přenesli na občany,“ stěžuje si opoziční zastupitel Marian Bezák (ODS). Radnice je připravená i na to, že referendum bude neplatné. V tom případě by o novém územním plánu rozhodli sami zastupitelé.

Problémy s územním plánem

Nejvyšší správní soud v loňském roce zrušil podobu územního plánu, která umožňovala rozsáhlou výstavbu bytů a domů na nově vymezených plochách v obci. Důvodem byly nedostatky při posuzování vlivu na životní prostředí a na zemědělský půdní fond. Změny umožnily proměnu 30 hektarů převážně orné půdy na další stavební parcely pro stovky bytů i rodinných domů. Podle kritiků nemá obec pro takovou výstavbu dostačující infrastrukturu.

Ačkoliv změny územního plánu schválila radnice pod vedením Marie Barešové (ČSSD), starostka se později vyslovila proti výstavbě. „Nejsou dostatečné regulativy, abychom mohli po investorech vymáhat třeba postavení silnic,“ uvedla Barešová při jednání u Nejvyššího správního soudu.

Ústecký magistrát nařídil odstranění části staveb vlivného podnikatele Patrika Oulického v Moravanech na Ústecku.
Zdroj: ČT24

Radnice už v minulosti prodala soukromému investorovi pozemky za desítky milionů korun. Část peněz pak utratila při stavbě mateřské školy. Pokud investor ztratí možnost stavět, může peníze od obce žádat zpět.

Právě územní plán je zřejmě příčinou útoku, kterému musela starostka v roce 2009 čelit. Tehdy k ní do domu vtrhl neznámý vysoký blondýn s vlasy ostříhanými na ježka s tím, že jí nese balíček. Její dcera byla v otevřených dveřích a slíbila mu, že matku přivolá. Když mu však chtěla zavřít dveře před nosem, udeřil ji prý tak, až jí odlétly brýle. Rozrazil dceři starostky ret a udělal jí pod okem modřinu.

Ceny stavebních míst v Moravanech se pohybovaly v řádech tisíců korun za metr čtvereční. „Udělali to lidé, kteří zde mají pozemky a potřebují je (v územním plánu) změnit na stavební parcely,“ řekla po útoku starostčina dcera.