Více než padesát psacích strojů představuje soukromá sbírka

Uherské Hradiště - Možnost psát dopisy a zprávy strojově je v dnešní době počítačů pro většinu lidí samozřejmost. Před sto lety však psací stroje v kancelářích způsobily revoluci. O prvních strojích, na kterých psali lidé za první republiky, se mohou dozvědět návštěvníci výstavy s názvem V naší kanceláři…, kterou otevřelo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.

Návštěvníci si mohou prohlédnout na pět desítek psacích strojů, které mají mnohdy více než sto let. „Nejstarší exponáty pocházejí z konce 19. století, nejnovější z 50. let minulého století,“ uvedla kurátorka expozice Blanka Rašticová.

„Celá výstava má evokovat kancelář v období první republiky,“ řekla Rašticová. Proto pracovníci Slováckého muzea doplnili expozici o dobové fotografie z okresního archivu ve Zlíně. „Jsou to snímky z tehdejších kanceláří firmy Baťa,“ upřesnila Rašticová.

Blanka Rašticová - historička Slováckého muzea v Uherském Hradišti (zdroj: ČT24)

Zastoupena je řada značek z Evropy či Spojených států. K vidění jsou tak například psací stroje Continental, Adler nebo Mercedes z Německa, Remington, Underwood a Royal ze Spojených států. Mezi nejcennější patří ukazovátkové psací stroje značky Mignon. „Ještě nemají klávesnici, ale celuloidovou stupnici s písmeny a číslovkami,“ popsala Rašticová. Lidé uvidí i jeden z prvních klávesnicových psacích strojů.

V rámci doprovodného programu k výstavě si zájemci budou moct vyzkoušet psaní na několika historických strojích. „Také máme pro žáky ze základních škol a středoškoláky připravenou soutěž v psaní na stroji,“ dodala Rašticová.

Výstavu, která potrvá až do konce června, mohou lidé navštívit každý den mezi devátou a sedmnáctou hodinou.

Historie psacích strojů

Za první pokus o psací stroj lze považovat vynález Henryho Milla z roku 1714. Jeho návrh se však nedochoval. Za první komerčně úspěšný psací stroj tak můžeme považovat ten od Sholese a Gliddena ze Spojených států. Svůj vynález prodali zbrojařské firmě Remington. Ta jako první začala pro vynález používat označení psací stroj. První varianta psacího stroje ještě neslavila velký úspěch a prodalo se jí celkem pouhých pět tisíc kusů. Problémem bylo, že u prvních strojů například pisatelé neviděli, co vlastně píší. Stoje tak prošly ještě mnoha změnami, než se jejich podoba okolo roku 1910 sjednotila. Tehdy je pro usnadnění administrativní práce začala používat řada firem.

zdroj:http://en.wikipedia.org/wiki/Typewriter