Mladí protestující okupují Brno

Brno - Vyburcovat Brňany, prosadit přímou demokracii a debatovat s lidmi o současném stavu společnosti. To si kladou za cíl protestující, kteří si minulou sobotu postavili stany na Moravském náměstí v Brně. Plánují zůstat až do zimy.

„Nečekáme, že v deseti lidech vyvoláme revoluci. Spíš chceme upozornit na současnou situaci a dát možnost lidem, aby o tom s námi mohli diskutovat,“ vysvětluje důvod zřízení stanového městečka jeden z protestujících Vlasta Lofman.

Brněnští protestující, kteří se dali dohromady přes sociální síť Facebook, navazují na podobné akce ve Spojených státech či ve Španělsku. Brňané ale mnoho zájmu o debaty neprojevují. „Zatím moc zájemců nepřišlo. Někdy nás ale lidé navštíví, a dokonce třeba jednu dvě noci přespí,“ tvrdí Lofman. Za týden, co stanující v parku nocují, se už setkali i s odpůrci. „Stalo se, že v noci někdo přišel a rozřezal nám stany. Nemyslím si ale, že by se nám chtěl mstít za to, co tu děláme. Spíš to byl nějaký opilec,“ říká Lofman.

V sedmi barevných stanech se střídá okolo dvaceti lidí. V pondělí ráno jsou tam pouze dva. „Ostatní chodí do práce nebo do školy, takže to tady začíná ožívat až kolem třetí hodiny odpoledne,“ vysvětluje Lofman. Většině protestujících je údajně kolem pětadvaceti a jsou z Brna. „Chodí se proto domů třeba najíst nebo vysprchovat,“ dodává Lofman. On sám je ale v kempu celé dny a koupat se chodí na nádraží.

Ke stanům občas zavítají strážníci, aby kempující zkontrolovali. „Protože mají protestující kemp povolený, strážníci se jen chodí dívat, jestli je vše v pořádku. Zatím si ale na problémy nestěžovali ani obyvatelé Brna, ani protestující,“ uvedla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková. Legálnost kempu potvrzuje i mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián. „Protože stany slouží ke sběru podpisů pod petici, akci jsme dle petičního práva povolili,“ řekl Burián.

Protestující plánují zůstat až do zimy. „Já tu zůstanu jen do Protest Festu, který skončí v sobotu. Potom pojedu domů. Možná se ale ještě někdy vrátím,“ uzavírá Lofman.