Bytová údržba byla ve Znojmě zřejmě zbytečně předražená

Znojmo - Vedení Znojma kritizuje své předchůdce za zřejmě předražené služby bytové údržby. Původně městské služby, provozované pod hlavičkou Znojma, radnice v roce 2007 zrušila a na údržbu najala externí firmy. Podle současného vedení města se tak cena i obyčejné výměny žárovky vyšplhala až na sedmnáct set korun.

Sedmnáct set korun za našroubování žárovky nebo podobně drahá výměna baterie. Ve Znojmě kdysi běžný ceník. Město kritizuje bývalé vedení radnice za zrušení služeb bytové údržby pod hlavičkou Znojma a podezírá ho z nevýhodného prodeje aut i najímání předražených externích služeb. „Když jsme nedávno dělali analýzy, zjistili jsme, že byl prodán vozový park, který měl účetní hodnotu více než 3 miliony. Nákladní i osobní auta byla prodána jedné firmě, a to za 210 tisíc korun,“ potvrdil starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD). Nejednalo se přitom o výrazně ojeté vozy, mezi zhruba sedmi osobními a pěti nákladními auty byl i šest let starý Volskwagen.

Bývalý starosta Znojma Petr Nezveda (ODS) se sice dnes vyjádřil s tím, že nemá po ruce potřebné podklady, ale přesto se nedomnívá, že by prodej byl nevýhodný. „Podkladem pro jakýkoliv prodej majetku určitě musel být posudek. Pochybuji, že by byla hodnota aut skutečně tak vysoká. Působí to na mě jako vytváření nějaké pseudokauzy,“ řekl Nezveda. Podle současného starosty Znojma ale žádný posudek neexistuje.

Hovoří současný starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Po bývalé bytové údržbě zůstal osiřelý areál a prázdné garáže. Město si na tyto služby od roku 2007 najímá externí firmy. „V té době byla bytová údržba velmi neefektivní, byly tam sklady plné nepotřených věcí. Chtěli jsme služby zefektivnit, proto jsme se rozhodli pro tento model – tedy najímání externích firem,“ objasnil Nezveda. 

Podle současné radnice je ale právě nový model dalším problémem – například za pouhou výměnu žárovky mělo město na účtech běžně částku 1 700 korun. A v podobných cifrách se pohybovaly i ostatní služby. „Budeme se touto oblastí dál zabývat. Některé dílny byly zřejmě poměrně dobře vybaveny, nyní postrádáme určitá zařízení. Budeme  zkoumat, jestli nebyl rozprodán další majetek, a pokud, tak za kolik,“ řekl starosta Gabrhel s tím, že město celou věc postoupí i právníkům a případně zváží podání trestního oznámení. Zároveň se radnice rozhodla vzít bytovou údržbu opět pod svoji správu. V létě by měla skončit smlouva s externí firmou.