DPMB plánuje na léto rekonstrukci Mendlova náměstí za 41 milionů

Brno - Dopravní podnik města Brna plánuje na letní prázdniny rekonstrukci dopravního uzlu na Mendlově náměstí v Brně. Výše investice je 41 milionů korun a celou ji hradí DPMB. Pokud se podaří získat všechna potřebná povolení, začne se s rekonstrukcí v červenci a skončí do konce prázdnin.

Omezení, která v souvislosti s rekonstrukcí na Brňany čekají, se budou týkat hlavně všech tramvajových linek, které přes Mendlovo náměstí projíždějí. Autobusových a tramvajových linek se podle mluvčí dopravního podniku Škrancové výluky nedotknou. Jsou možné pouze víkendové výluky na linkách 25 a 26 s náhradou trolejbusů autobusy.

Na všech tramvajových trasách bude zachován provoz až těsně k místu stavby. Linky 5, 6 a 7 z ulice Pekařské budou ukončeny ve smyčce Mendlova náměstí, odkud se budou vracet zpět na Pekařskou. Na ulici Veletržní bude ukončena výluková tramvajová linka číslo 1 od Bystrce, na kterou budou nasazovány obousměrné vozy. K přejetí do protisměru bude využit kolejový systém ve stanici Výstaviště-hlavní vstup.

U křižovatky ulic Václavská a Křížová budou provizorní zastávky pro linky, které pojedou od Hlavního nádraží přes ulice Hybešova – Václavská, směr Vídeňská ulice k Ústřednímu hřbitovu a do Modřic nebo přes Bohunice do Starého Lískovce.

„Z výše uvedeného vyplývá, že ze všech směrů bude možno do blízkosti uzlu Mendlovo náměstí přijet, a tudíž nebude zavedena žádná speciální náhradní autobusová doprava. Nebude možný pouze tranzit přes uzel Mendlovo náměstí,“ dodala Škrancová. Linka číslo 1 podle ní pojede do Bystrce přes Žabovřesky.

Mendlovo náměstí je jedním z nejfrekventovanějších dopravních uzlů v Brně. Nachází se v blízkosti brněnského Výstaviště, na kterém se ovšem v období letních prázdnin velké veletrhy nepořádají. První významnější akcí, které by se mohla rekonstrukce dotknout, jsou módní veletrhy Styl a Kabo, jež se uskuteční koncem srpna.