Umělecké klapky doprovází zlínský festival už 15 let

Zlín - Pomalované filmové klapky jsou znovu k vidění ve Zlíně. Tradice doprovází filmový festival už patnáctým rokem. Autorské dílo na klapky ztvárnili například fotograf Jan Saudek nebo herečka a malířka Iva Hüttnerová. Více než stovku klapek čeká v průběhu festivalu slavnostní dražba, jejíž výtěžek tradičně získají studenti filmových škol. Vloni aukce vynesla více než dva miliony korun.

Díky dražbě se z praktického nástroje všech filmařů, ale i lehce nostalgického symbolu filmového natáčení, stává oceňovaný sběratelský kousek. Do 15. ročníku minisalonu filmových klapek letos přispěli například fotograf Jan Saudek nebo herečka a malířka Iva Hüttnerová. Na své nové majitele letos čeká celkem 120 klapek.

NO COMMENT: Přípravy na výstavu uměleckých filmových klapek (zdroj: ČT24)

Jak vypadaly klapky v uplynulých čtrnácti letech? Podívejte se na fotogalerii na stránkách festivalu.

Rekordmanem aukcí ve čtrnáctileté historii dražení je moravský naivní malíř Libor Vojkůvka, jehož práce byla v roce 2008 vydražena za 199 000 korun. V posledních dvou ročnících byl nejúspěšnější Zdeněk Miler, jehož díla s Krtečkem se prodala vloni za 110 tisíc a před dvěma lety dokonce za 170 tisíc.

„Bohužel pan Zdeněk Miler už bude letos chybět. Přibylo však několik nových mladých autorů,“ poznamenala vedoucí produkce festivalu Irena Skaunicová. Autor animovaných filmů o Krtečkovi Zdeněk Miler zemřel loni v listopadu.

Výstava Minisalon – Filmové klapky bude pro návštěvníky otevřena od 14. května v galerii Obchodního a zábavního centra Zlaté jablko ve Zlíně. Obdivu veřejnosti se klapky budou těšit do 1. června, kdy se v aule Academia centra Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně uskuteční jejich dražba.

Letošní 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež se koná od 27. května do 2. června ve Zlíně a v řadě dalších, zejména moravských měst. Podrobný program přehlídky budou organizátoři ještě pár dní tajit. „Zveřejněn bude 15. května. Dominantou letošního ročníku budou dny irské kinematografie,“ prozradila ale vedoucí programového oddělení Markéta Pášmová. Festival chce také oslavit skladatele filmové hudby Zdeňka Lišku a výtvarníka Jiřího Trnku.

Vydáno pod