Arcibiskup požehnal zvonům pro baziliku na Svatém Hostýně

Bystřice pod Hostýnem - Největší poutní místo Moravy, Svatý Hostýn, se konečně dočkalo. Tamní mariánská bazilika má své zvony, dnes jim požehnal arcibiskup Jan Graubner. Na místo se sjely tisíce poutníků i zvědavců. Než se ale kompletní zvonový soubor rozezní, uplyne ještě několik měsíců.

Svatý Hostýn čekal na nové zvony celých sedmdesát let. Ty původní zabavili Němci pro válečné účely. Nápad vrátit mariánské bazilice důstojný hlas neměl jen příznivce, nakonec se ale v poutnících zvedla vlna solidarity. Ve veřejné sbírce se zatím vybralo pět a půl milionu. „To byla taková radost, když v pátek zvony dojely a auto se otevřelo, že jsem málem brečel,“ svěřil se iniciátor sbírky Josef Psík. Podobné nadšení zažívali i poutníci. „Je to opravdu úžasné, nemám slov. Máme s manželkou  k tomuto místu osobní vztah, prožili jsme tu oslavu dvaceti pěti let od svatby,“ řekl jeden z poutníků, který na Hostýn dorazil nové zvony přivítat. 

NO COMMENT: Žehnání zvonů pro baziliku na Svatém Hostýně (zdroj: ČT24)

Nejmenší ze zvonů má 170 kilo, největší přes dvě tuny. Jen kvůli nim dnes na Hostýn přijely tisíce lidí. Na schodech před bazilikou jim požehnal arcibiskup Jan Graubner. „Prosím o to, aby jejich hlas byl srozumitelný všem, kteří ho uslyší,“ popřál zvonům arcibiskup. 

K šestici zvonů přibude ještě jeden, ten musí mistři zvonaři v německém Pasově odlít znovu. Navíc se stávající zvonové stolice dočkají kompletní rekonstrukce. „Dobrá je jenom tady u zdi věže, jinak se budou muset především vyměnit nosné trámy podlahy,“ upřesnil člen výboru Matice svatohostýnské Josef Matela. Pryč přijde stará ocelová konstrukce, duchovní nechají vyměnit i okna. Zvony proto zatím zůstanou na zemi, lidé si je tak ještě dlouho mohou prohlížet z blízka. 

Nové zvony pro Svatý Hostýn

Panna Maria Nanebevzatá - ladění c1 - 2000 kg
Svatý Jan Sarkander - ladění d1 - 1630 kg
Svatý Cyril a Metoděj - ladění e1 - 1130 kg
Svatý Josef - ladění g1 - 660 kg
Svatá Rodina - ladění h1 - 385 kg
Svatý Ignác - ladění d2 - 225 kg
Služebník Boží Antonín Cyril Stojan - ladění e2 - 170 kg

Zdroj: Hostýn

Při slavnostním žehnání byly zvony poprvé na Hostýně rozezvučeny. Znovu se rozezní až v srpnu, kdy se na poutním místě uskuteční oslavy stého výročí korunovace Panny Marie Svatohostýnské. Tentokrát ale už budou poutníky vítat z věží.

Vydáno pod