Soud musí kvůli stavbě justičního paláce vrátit necelé dvě miliardy

Brno/Praha – Necelé dvě miliardy za chyby při stavbě justičního paláce v Brně musí Krajský soud vrátit zpátky státu. Rozhodlo o tom Finanční ředitelství v Brně. Proti původnímu rozhodnutí finančního úřadu se Krajský soud v Brně odvolal, ředitelství ale argumenty soudu neuznalo. Vedení soudu jakékoliv pochybení odmítá.

„Nejedná se o pokutu, ale o odvod do rozpočtu za porušení rozpočtové kázně. Částka necelých dvou miliard se rovná částce, kterou jsme čerpali z rozpočtu na stavbu justičního paláce,“ vysvětlila mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

Odůvodnění sankce i protiargumentace soudu jsou velmi složité, nicméně kontrolorům se například nelíbily lhůty splatnosti ve smlouvě nebo ta část, podle které má firma IMOS přednostní právo postavit za státní peníze i druhou budovu areálu. Podle firmy to bylo ze stavařského hlediska to nejlepší řešení. „Budovy mají mnoho společného, například strojovnu, výtopnu, technologie, garáže,“ tvrdil generální ředitel společnosti IMOS Oldřich Štercl.

Soud požádá o prominutí dvoumiliardového odvodu

Vedení Krajského soudu nyní zvažuje další postup. „Pravděpodobně podáme žádost o prominutí tohoto odvodu. Doufáme, že nám odvod Ministerstvo financí odpustí, protože se jedná o převádění prostředků v rámci státního rozpočtu,“ uvedla Sedláčková.

Jestli uspěje, není vůbec jisté. „Každý případ se posuzuje jednotlivě. Vychází se z toho, jak závažné to bylo porušení,“ informovala mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v minulosti uvedl, že pokud by byla zmíněná sankce pravomocná, musel by požádat ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) o navýšení rozpočtu jeho rezortu. „Nicméně nejprve podpoříme soud v jeho žádosti o prominutí,“ uvedla mluvčí ministerstva Petra Hrubá.

Pokud by Finanční ředitelství trvalo na vrácení peněz, znamenalo by to absurdní kolotoč převodu státních peněz mezi jednotlivými institucemi. Soud, který dvě miliardy nemá, by o ně požádal Ministerstvo spravedlnosti a to by kvůli navýšení rozpočtu oslovilo Ministerstvo financí. Ministerstvo financí by potom peníze poslalo na účet spravedlnosti, odtud by putovaly na soud, ze soudu na Finanční ředitelství a zpět na Ministerstvo financí.

Absurdní kolečko, které by znamenalo vrácení peněz
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Náklady na výstavbu supermoderního justičního areálu se vyšplhaly z původních 800 milionů přes schválenou upřesněnou cenu 1,7 miliardy na téměř dvě miliardy korun. Kauzu v minulosti šetřila i policie kvůli podezření z porušení rozpočtové kázně. Policie sice případ odložila, ale právě porušení rozpočtových pravidel řešili inspektoři brněnského finančního úřadu. Za neoprávněné použití státních peněz vyměřili historicky nejvyšší pokutu pro státní úřad – 1 935 623 540 korun.

Jestli někdo ponese za prohřešky při výstavbě justičního areálu osobní zodpovědnost, je nejisté. Ministr už jednou neúspěšně podal kárnou žalobu na předsedu soudu Jaromíra Pořízka a ve stejné věci už další kárnou žalobu podat nelze.