Rodiče nechali kojence téměř hodinu v rozpáleném autě

Uherské Hradiště - Rodiče nechali dnes dopoledne na parkovišti na Zelném trhu v Uherském Hradišti v rozpáleném osobním autě šestiměsíčního chlapce. Plačícího dítěte si všimla kolemjdoucí žena, která zavolala na linku 158. Strážníci pak chlapce z vozu vytáhli a záchranná služba jej kvůli přehřátí organismu převezla do nemocnice.

Miminko bylo připoutané v autosedačce, rodiče nechali pouze malou škvíru v okně a šli si vyřizovat úvěr. Po asi 45 minutách si dítěte všimla kolemjdoucí žena. Pětatřicetiletý otec podle mluvčího zlínské policie Aleše Mergentala přišel syna „zkontrolovat“ až více než hodinu poté, co jej s matkou ve vozidle nechali.

Policie případ nadále prověřuje. „Není vyloučené, že se vše bude prošetřovat jako podezření ze spáchání trestného činu opuštění dítěte nebo svěřené osoby, za což by rodičům v tomto případě hrozil trest vězení od jednoho roku do pěti let,“ uvedl policejní mluvčí.

Podobné případy se stávají v Česku ojediněle. Například loni hasiči zachraňovali v Brně jednadvacetiměsíční dvojčata, která se nedopatřením zamkla ve voze matky. Žena se marně pokoušela sama vůz se synem a dcerou otevřít, hasiči se dovnitř dostali po rozbití bočního okénka.

Podobnou událost zkoumala v létě roku 2009 policie v Mladé Boleslavi. Matka zde asi půl hodiny nechala v rozpáleném autě s pootevřeným okénkem dvouletou holčičku a měsíčního chlapečka. Policie věc vyšetřovala pro podezření z opuštění dítěte, nakonec ale případ vyřešil magistrát jako přestupek.