Vsetínským strážníkům pomohou romští asistenti

Vsetín – Poprvé dnes na vsetínskou služebnu městských strážníků dorazili i dva romští asistenti. Jejich úkolem bude pomáhat udržovat pořádek zejména v sociálně vyloučených lokalitách a navazovat kontakt mezi městskou policií a místními obyvateli. Projekt Ministerstva vnitra už funguje na řadě měst republiky a zkušenosti jsou vesměs velmi dobré. Vsetínští asistenti by se poprvé do ulic mohli vydat už v pondělí.

„Od května do prosince budou zaměstnáni u městské policie dva asistenti. Ti by měli hlavně pracovat v sociálně vyloučených a problémových lokalitách s romskou komunitou,“ sdělila za vsetínskou radnici Jana Čadová. Peníze na asistenty poslalo městu Ministerstvo vnitra, které projekt podporuje hned v několika městech republiky. 

Vsetín vybral asistenty z řad dobrovolníků, kteří se strážníky už dlouhodobě spolupracují. Z původně vytipované desítky zájemců dorazilo na konkurz šest, ze kterých si policisté následně vybrali dva asistenty. Romská národnost není při konkurzu podmínkou, přesto jsou oba vsetínští asistenti Romové. V podmínkách je totiž kromě trestní bezúhonnosti i jistá autorita v problémové lokalitě. „Znají komunitu, ve které pracují. Ovládají jazyk, takže jsou schopni mnohdy lépe řešit problémy než samotní strážníci,“ uvedl ředitel vsetínské městské policie Nikolaj Martinák.

Hovoří ředitel vsetínských strážníků Nikolaj Martinák (zdroj: ČT24)

Koloman Gadžor a Jan Videcký se nyní zaškolují, do terénu by poprvé mohli vyrazit už v pondělí. „Věřím tomu, že se zlepší komunikace mezi námi a vámi a přinese to do města klid,“ řekl Videcký. Chtějí také dokázat, že o pořádek se dokážou postarat i sami Romové.  

Jejich cílem bude především nově opravené sportoviště Dukelská, které patří mezi nejproblémovější vsetínské lokality. Potyčky jsou tam na denním pořádku. „Je to místo, kde jsme opakovaně museli přijmout řadu opatření prostřednictvím neziskových organizací a našich strážníků. Přistoupili jsme na ně, aby na hřištích nedocházelo ke střetům,“ popsala místostarostka Vsetína Květoslava Othová (KDU-ČSL).

Vsetín se potýká s problémy s nepřizpůsobivými občany už několik let. Mediálně nejznámější byla akce dnes již bývalého vsetínského starosty Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který řadu neplatičů vystěhoval z městských bytů do „kontejnerových domků“. Na podzim 2006 zase vsetínská radnice přestěhovala asi pět desítek Romů do domků na Prostějovsku a Jesenicku. Kontroverzní stěhování se dostalo až k Vrchnímu soudu.

Vedení města zároveň tvrdě postupuje proti neplatičům, kteří Vsetínu loni na jaře dlužili na nájemném celkem 13 milionů korun. Kdo chce dál bydlet v městském bytě, musí projevit snahu splácet. V opačném případě čeká nájemníky vystěhování.

Program už funguje v řadě měst 

Asistenti prevence kriminality působí od roku 2009 v řadě míst po celé republice. V břeclavské Riegrově ulici, kde vzniklo za poslední roky malé ghetto, působí romský asistent při služebně městské policie od října 2011. Po nedávných nepokojích, které souvisely s napadením malého chlapce, radnice plánuje zaměstnat ještě dalšího asistenta. 

Velmi dobré zkušenosti s romskými pomocníky strážníků mají i v Děčíně. Romští asistenti se tam věnují prevenci kriminality už tři roky. Díky nim se drobná kriminalita v některých čtvrtích snížila až o dvě třetiny.

Asistenti prevence kriminality

S projektem přišlo Ministerstvo vnitra v září roku 2009. Asistent je zaměstnancem místní samosprávy, kde pracuje pod obecní policií. I když asistent není strážníkem se vším všudy, může plnit úkoly, které mívá městská policie zpravidla na starosti. Cílovou skupinou asistentů jsou především obyvatelé sociálně vyloučených lokalit, dlouhodobě a obtížně zaměstnatelní a příslušníci romské menšiny.

Výhodou projektu je podle ministerstva využití dlouhodobě nezaměstnaných, kteří navíc znají místní obyvatele i poměry v dané lokalitě a pomáhají navázat kontakt se strážníky. Projekt je výhodný i pro samostatné asistenty. V roce 2010 získali řádné zaměstnání u městské policie čtyři z nich a další 2 našli uplatnění v komerčním sektoru. 

V roce 2010 aktivně působilo 38 asistentů v 10 městech. Projekt za čtyřicet milionů korun pokračoval i v roce 2011, během tří let nabídne práci padesátce asistentů.

 Zdroj: Ministerstvo vnitra

Vydáno pod