Pochoutka labužníků - chřest - slaví v Ivančicích ztracenou slávu

Ivančice, Leváry - Už za čtrnáct dní se budou Ivančicích konat desáté slavnosti chřestu. Nejen místní si tak připomenou, že tohle městečko nedaleko Brna právě tato plodina, známá spíše jako ivančický špargl, proslavila nejen na Moravě a v někdejším podunajském mocnářství, ale i v celé Evropě. Dnes už se jeho pěstitelé v Ivančicích a na celé Moravě najdou jen výjimečně. Rozhodně se ale na moravský stůl vrací stále častěji. Ti, kdo jej chtějí ochutnat, mohou do Ivančic zavítat. Chřestové pochoutky budou 14. a 15. května Ivančicím vládnout. A malou ochutnávku historie a současnosti chřestu přinese i sobotní Týden v regionech pět minut po dvanácté na ČT1.

Ivančický chřest, ve světě známý spíše pod jménem ivančický špargl, město a jeho obyvatele v minulosti doslova proslavil, jak uvádí na svých webových stránkách. V regionu pro něj byly ideální podmínky. Místní pěstitelé zůstávali u náročného způsobu pěstování, když zakládali chřestovny podobné pařeništím. Etiolací neboli zakrýváním vyrážejících stonků chřestu hliněnými poklopy se dosahovalo jeho typické bělosti, a tak se „ivančický špargl“ stal bezkonkurenčním.

„Odborníci tvrdí, že v Evropě byl tehdy takzvaný ivančický špargl známější než plzeňské pivo. První sazenice do Ivančic přivezl roku 1829 místní lékárník a radní Anton Worel, který se do města přistěhoval v roce 1826 z Moravského Krumlova. Jeho chřestovnictví pracovalo úspěšně šestaosmdesát let. Chřest dodával až na císařský dvůr do Vídně. Produkty ze špargloven jeho syna byly oceněny řadou medailí ve Vídni, a dokonce i v Paříži. Worel mladší dokonce obdržel od císaře Františka Josefa I. v roce 1878 titul c. a k. dvorního dodavatele chřestu,“ píše na webových stránkách města Bohumil Smutný.

  • Pěstitel chřestu z Trboušan Jiří Korber zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3517/351681.jpg
  • Historická fotografie pěstování chřestu na Ivančicku zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3517/351683.jpg
  • Ocenění, které dostali předkové Jiřího Korbera za výjimečný „špargl“ zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3517/351682.jpg

Pěstitel Worel přitom nebyl jediný. Špargl se pěstoval snad na všech volných polích v Ivančicích a okolí. Mezi mnoha oceněnými byl i prapradědeček Jiřího Korbera z nedalekých Trboušan. „Do Trboušan přivezla chřest z Mělčan moje praprababička Kateřina Zoufalá. Dosáhl zde takového věhlasu, že v dobách největšího rozvoje bylo na polích vidět až sto tisíc truhlíků, pod nimiž chřest rostl. Takzvané hrnce, které se používají na zakrývání výhonků a my je dodnes používáme, mohou mít už sto let,“ vzpomíná na slávu moravského chřestu Jiří Korber. I on stejně jako ostatní ale pěstuje chřest jen jako zahrádkář. Dá se říct, že špargl z Moravy zmizel.

Chřest (Asparagus) je rod jednoděložných rostlin z čeledi chřestovité (Asparagaceae). V některých starších taxonomických systémech byl řazen do čeledi liliovité v širším pojetí (Liliaceae s.l.). Jedná se o vytrvalé byliny, normálně rostoucí nebo popínavé, s oddenky, někdy i s vřetenovitými hlízami. Jsou to rostliny dvoudomé či jednodomé s jednopohlavnými květy nebo oboupohlavnými květy. Fotosyntetickou funkci přebírá hlavně stonek, tedy jeho části napodobující listy. Mladé výhonky chřestu lékařského jsou používány jako zelenina, ale druh je pěstován i jako okrasná rostlina. Další druhy jsou často pěstovány jako pokojové rostliny a přidávají se i do kytic.

Vít Karas z Řeznovic o pěstování chřestu (zdroj: ČT24)

Kde se na něj ale nezapomnělo a začala na začátku devadesátých let fungovat jeho „velkovýroba“, je Slovensko. Konkrétně Velké Leváry. Firma Asparágus je jedinou firmou, která se v bývalém Československu pěstováním chřestu zabývá. „Na Slovensku máme 250 až 300 hektarů a produkujeme asi 1000 tun chřestu,“ uvedl vedoucí odbytu firmy Rudolf Ponca. O odběratele nemají nouzi – kdyby mohli, dodávají ještě víc. I tak patří k největším producentům chřestu ve střední Evropě. „Přes rok máme 12 zaměstnanců a v sezoně 250 až 300 lidí. Ti všichni se musí o náročnou plodinu starat, sklízet ji a do druhého dne přes noc expedovat k našim zákazníkům,“ dodal Ponca.

  • Pěstování chřestu na Slovensku zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3517/351679.jpg
  • Pěstování chřestu na Slovensku zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3517/351677.jpg

Ví, o čem mluví. Poptávka po šparglu je čím dál větší. Stále více restaurací i v Česku po něm prahne. Sklízí se denně dva měsíce, od půlky dubna do půlky června, a už rozhodně nepatří jen na talíř těch nejbohatších.