V Brně možná vyrostou kostely hned na třech sídlištích

Brno – Jihomoravskou metropoli možná čeká zajímavý trend – hned na třech velkých brněnských sídlištích zřejmě v budoucnu vyrostou nové kostely. Brněnské biskupství tak chce vyhovět požadavkům věřících, kteří to mají často do kostela daleko. Jako první by měl být vystavěn Kostel blahoslavené Marie Restituty, který vyroste v městské části Lesná. Biskupství už před časem vyhlásilo na podobu kostela architektonickou soutěž. Další kostely by mohly vzniknout v Líšni a Kohoutovicích.

Sobotní knižní bazar v římskokatolickém Duchovním centru na Lesné nemá jen přinést lidem zajímavé svazky do jejich knihoven, ale také peníze na stavbu nového kostela. Celý výtěžek dobročinné akce poputuje právě do fondu na projekt kostela blahoslavené Marie Restituty, který biskupství plánuje vystavět na brněnském sídlišti Lesná. 

„Už císař Josef II. vydal pokyn, podle kterého to neměli mít věřící do kostela dál než hodinu cesty pěšky. Církev se vždy snažila vycházet lidem vstříc, aby nemuseli do kostela chodit moc daleko,“ řekl farář z Brna-Lesné Pavel Hověza. Nápady na stavbu kostelů nepřicházejí odněkud „shora“, ale naopak přímo od věřících a jejich potřeb. „Například pro staré lidi či matky s dětmi může být značně obtížné dojíždět do kostela někam jinam. A je to i náročné finančně,“ dodal farář. 

„Nejde jen o bohoslužbu. Ve městě jsou kostely více společensky anonymní, je to křižovatka. Farnost, to je naopak velká rodina – máme spoustu aktivit pro mládež, seniory, kulturní akce, …“

Farář Pavel Hověza o tom, proč je důležité, aby věřící měli blízko svůj kostel

Na svůj kostel čekají věřící na Lesné už od roku 1968, kdy sídliště vznikalo. Doba totality výstavbě svatostánků nepřála. Od roku 1990 se ale na Lesné slouží pravidelné nedělní bohoslužby. Většího duchovního zázemí se věřící z Lesné dočkali až v roce 2004, kdy zde brněnský biskup Vojtěch Cikrle požehnal Duchovnímu centru Martina Středy a blahoslavené Marie Restituty. Následně byla na Lesné zřízena římskokatolická farnost. Do současné modlitebny v Duchovním centru dochází denně na bohoslužby desítky lidí. Na nedělní mši chodí dokonce kolem 600 věřících. „Stavba nového kostela by měla celý proces završit,“ řekla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. 

Mši v duchovním centru v neděli navštěvuje až 600 věřících
Zdroj: ČT24/Římskokatolická farnost Brno-Lesná

Koruna ke koruně už dvacet let 

Biskupství už vyhlásilo architektonickou soutěž, ze které má podoba budoucího kostela na Lesné vzejít. „Do 12. června má být soutěž uzavřena. Pak komise vybere vítězný návrh. Pokud se v dalším roce podaří vyřešit všechna potřebná povolení, mohli bychom začít stavět už v roce 2014,“ uvedl farář. 

I přesto si věřící na první mši v novém kostele ještě počkají. Stavbu a vybavení kostela by totiž mohl zbrzdit nedostatek peněz. „Na kostel sbíráme peníze už dvacet let. Máme několik tisíc drobných i větších dárců. I tak ale doufáme, že až se bude stavět, podaří se nám vybrat další peníze,“ řekl farář. Podle něj by současné peníze mohly vystačit na hrubou stavbu. Pevně ale vkládá naději v to, že kostel nepotká osud po léta rozestavěného svatostánku, jehož skelet je například ve Starém Městě u Uherského Hradiště. 

V období let 1990 až 2011 bylo v brněnské diecézi postaveno přes padesát novostaveb – 13 kostelů, 37 kaplí, dále klášter sester klarisek v Soběšicích a tři duchovní centra (Brno-Lesná, Brno-Líšeň a Vranov u Brna). Výhledově se předpokládá kromě kostela na Lesné také vybudování kostela v Líšni a v Kohoutovicích, kde je zatím pouze malý kostel.