Poličná a Krhová se připravují na referendum o odtržení

Valašské Meziříčí – Už zítra budou obyvatelé místních částí Krhová a Poličná hlasovat o odtržení od Valašského Meziříčí. Městu tak hrozí, že ztratí čtyři tisícovky obyvatel, městskou skládku i tři sta hektarů lesa. Rozbuškou sporu mezi velkou radnicí a místními částmi bylo plánované zrušení základních škol v Krhové a Poličné. Ačkoliv město nakonec od plánované optimalizace ustoupilo, referendu už se nevyhnulo. Pro Události v regionech z Brna téma zpracovává dokumentarista Jan Gogola ml.

Tři měsíce měla radnice Valašského Meziříčí na to, aby přesvědčila obyvatele částí Krhová a Poličná o výhodách velkého města. Zítra o osudu nejen svých místních částí, ale i celého Meziříčí rozhodnou obyvatelé v referendu. V případě, že se vysloví pro samostatnost, utrpělo by město zejména ekonomicky – ztráta čtyř tisíc obyvatel znamená nižší příjmy z daní, Krhová má navíc na svém katastru městskou skládku a 300 hektarů lesa. 

Že je možné odtržení Krhové a Poličné citlivá záležitost, dokazují i reakce zainteresovaných stran. „Výsledek referenda napjatě očekáváme. Chceme už ale hlavně vědět, na čem jsme,“ řekl starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka (ODS). To si myslí i ředitel základní školy v Poličné Jiří Papež. Právě kvůli sporu místních a vedení města o zachování této školy celý spor vypukl.

Nerušte nám naše školy 

Předmětem sporu mezi valašskomeziříčskou radnicí a obyvateli okrajových částí se stal loňský plán optimalizace školství ve městě. Radnice chtěla zrušit základní školy právě v Poličné a Krhové. Narazila ale na tuhý odpor místních obyvatel. Obě části začaly hrozit tím, že pokud budou školy zrušeny, nechtějí být součástí Valašského Meziříčí. Ačkoliv radnice optimalizaci odložila, lidé z Poličné i Krhové začali sbírat podpisy na petici žádající vypsání referenda o odtržení. Zastupitelé Valašského Meziříčí nakonec referendu museli dát zelenou. 

Valašskomeziříčská radnice provedla i řadu dalších ústupků – zavázala se k větší průhlednosti jednání a zástupcům osadního výboru nabídla účast na jednáních. Zastupitelé také stáhli z projednávání plánovaný převod majetku z katastru Krhové přímo na město, který by místní část připravil o pozemky a stavby za 130 milionů korun.

Přípravy na referendum očima Jan Gogoly ml.

Zlínský štáb redaktora Josefa Kvasničky dnes získal posilu v podobě režiséra Jana Gogoly mladšího. „Zatím jsme byli za starostou. Hodně se rozpovídal, a to velmi do hloubky. Některé jeho myšlenky byly až filosofické. Úplně se oprostil od pozice politika a bylo to velmi osobní a lidské,“ popsal natáčení redaktor Josef Kvasnička. I pro něj je podle jeho slov spolupráce s dokumentaristou přínosem. „Je to úplně něco jiného, než co člověk zažívá při běžné zpravodajštině, kdy se nedostane tak do hloubky. S panem Gogolou se dostáváme více pod povrch věcí, a to i díky jeho otázkám. Je to rozhodně zajímavé a obohacující,“ řekl Kvasnička.

Reportáž Jana Gogoly ml. v Událostech v regionech (Brno) (zdroj: ČT24)