Do rybníku Nesyt nasadili tisíce malých úhořů

Lednicko – Do největšího moravského rybníku Nesyt rybníkáři nasadili úhoří monté, tedy mláďata této dravé ryby. Rybníkářství Hodonín tak chce soustavu lednických rybníků obohatit o druh, který se v místních řekách a rybnících vyskytoval. Chutná ryba se má také častěji dostávat na talíře českých strávníků.

„Naším cílem je vysadit úhoří monté a úhoře zpět do vody, kam patří. Úhoř jako rybí druh tady je od nepaměti,“ zdůvodnil rozhodnutí Rybníkářství Hodonín ředitel Oldřich Pecha. Mladým úhořům totiž v cestě ze Sargasového moře, kde se ryby rozmnožují, stojí soustavy přehrad, jezů a vodních elektráren. „Bez pomoci člověka se už těžko dá jeho život představit, takže mi mu tím, že ho letecky přepravujeme do řek a rybníků v Evropě, chceme pomoct k další reprodukci,“ vysvětlil Pecha.

Čím je úhoř zvláštní?

„Je specifický tím, že jedinci žijí ve sladkých vodách, ale rozmnožují se ve slaných vodách, resp. v Sargasovém moři. Množí se tedy v Sargasovém moři a odsud putuje ohromnou vzdálenost sedm tisíc kilometrů, která trvá tři až čtyři roky, až k břehům Evropy. Tady žije až do dospělosti, kdy migruje zpět. Tehdy je odlovován a letecky přepravován do toků evropských řek a rybníků. Bez pomoci člověka už se těžko dá jeho život představit, takže my mu tímto způsobem chceme pomoct k další reprodukci,“ zhodnotil ředitel Rybníkářství Hodonín Oldřich Pecha.

Deset tisíc kusů malých úhořů už se v Nesytu pomalu zabydluje. Rybníkáři už teď ví, že přežije jen malá část. „Úhoři jsou velice zranitelní jako každý rybí plůdek, v této fázi se stává cílem rybích dravců. Proto jsme jich také nasadili tolik, tím si zabezpečíme, že stovky až tisíce kusů přežijí,“ uvedl Pecha. Jeden kilogram úhořího monté stojí přes 13 tisíc korun, jeho chov je tedy finančně velmi náročný.

NO COMMENT: Nasazování úhořího monté do rybníku Nesyt (zdroj: ČT24)

Úhoř je vzácností i po gastronomické stránce

Úbytek úhoře v tocích způsobil, že postupně mizí i z talířů strávníků. „Patří sice mezi nejdražší sladkovodní ryby, ale maso úhoře skutečně patří mezi nejlepší rybí maso. Podle mého názoru je vedle tradičním úprav nejuznávanější v uzené formě,“ dodal Pecha.

  • Maso úhoře je jedním z nejdražších, ale i nejchutnějších rybích mas zdroj: ČT Brno
  • Maso úhoře sice patří mezi nejdražší, ale i nejchutnější rybí masa zdroj: ČT Brno

Uzeného úhoře nabízí jako předkrm například v restauraci Rybářská bašta v Brně. „Nabízíme zájemcům také celého úhoře, ale zájem je o něco nižší, protože je poměrně drahý. Porce pro tři až čtyři lidi stojí 1 200 korun,“ uvedl kuchař Pavel vnuk.

Kuchař z Rybářské bašty Pavel Vnuk o chuti a kvalitě úhoře (zdroj: ČT24)