Policejní akademie učí seniory, jak se ubránit zlodějům i podvodníkům

Brno - Důvěřiví senioři jsou častou obětí podvodníků, zlodějů a násilníků. V Senior akademii se učí, jak se ubránit nejen fyzicky, ale také psychicky. Projekt brněnské městské policie sklízí velké ohlasy – šestiměsíční kurz letos úspěšně absolvovalo 255 lidí, kteří se ode dneška pyšní titulem „asistent prevence kriminality“. Policie předpokládá, že senioři budou dál předávat informace ve svém okolí.

Účastníci v uplynulých šesti měsících strávili v lavicích vždy čtyři hodiny týdně. Formou blokové výuky získávali informace od odborníků na různá témata, jež jim mají pomoci zorientovat se ve složitých životních situacích.

„Předměty studia jsou orientovány na témata kriminálních, pořádkových, dopravních nebo požárních rizik, která seniory v současnosti nejvíce ohrožují,“ uvedla mluvčí Městské policie Brno Denisa Kapitančiková. „Vzdělávací témata se postupně rozšířila také o řadu předmětů, které zvyšují informovanost seniorů také v problematice spotřebitelské, zdravotní, sociální, či finanční,“ dodala.

Senioři se například učí, jak nenaletět podvodníkům při vyplňování smluv, či jak si zabezpečit svůj byt. Dozví se také o nových zákonech a vyhláškách i o rizicích počítačové kriminality. Několikrát obléknou i sportovní oděv a vyrazí s policejními instruktory do tělocvičny, kde se učí základy sebeobrany.

Ohlasy jsou obrovské – o tom svědčí i skutečnost, že někteří senioři se kurzu účastní  poněkolikáté. „Pro velký zájem jsme se rozhodli uspořádat také pokročilý program určený pro absolventy základního kurzu. Je už o něco náročnější a obsáhlejší i po té obsahové stránce,“ řekla Kapitančiková.

Systém celoživotního vzdělávání seniorů zahrnuje čtyři úrovně programů.

Základní program se orientuje na problematiku „jak se nestát obětí“. Pokročilý program připravuje seniory na jejich úlohu „oznamovatele, svědka, poškozeného“, a jejich komunikaci se státní správou. Absolventské programy jsou určené pro seniory, kteří již absolvovali oba předcházející programy, a slouží k upevnění a doplnění znalostí a vědomostí získaných při intenzivním studiu. Volné osvětové programy jsou určené pro seniory v různých občanských a zájmových organizacích. Tematicky se přizpůsobují aktuálním potřebám a požadavkům v daném místě a čase. Účast na programech je pro seniory bezplatná.

Jen se opovažte sáhnout mi na kabelku

Mezi letošními absolventy Senior akademie je i Drahomíra Rutharová, která kurz poprvé absolvovala před dvěma lety. Svědomitá účastnice dokázala přeprat i redaktora České televize. „Takhle vás obtočím, že mi na kabelku nedosáhnete. Navíc by mi okamžitě vystřelila noha a kopla bych vás do citlivých míst,“ předváděla seniorka, co všechno je v kurzu učili. „A když jdu sama po tmě, tak mám vždy v ruce svazek klíčů. Kdybyste mě přepadl, tak vás s ním praštím do obličeje,“ vyhrožovala energická žena.

O účasti na policejním kurzu v bytě Drahomíry Rutharové nesvědčí pouze osvědčení vystavené na nástěnce, ale také mnohočetné zabezpečení dveří, spousta letáčků s krizovými linkami i fotky z lekcí, na které moc ráda vzpomíná.

Obývacímu pokoji kraluje notebook s internetem. „Vždycky se podívám, jestli nemám nějaké spamy. Neotvírám je, všechny rychle smažu. A když mi přijde nějaká řetězová zpráva, tak se hned podívám, jestli to není hoax. Taky nás učili, jak máme pracovat s internetovým bankovnictvím, ale to není nic pro mě,“ svěřila se seniorka, která oceňuje, že se na kurzech věnovali i počítačové kriminalitě. „Chodila jsem na počítačové kurzy do rodinného centra, jenomže tam na tohle nebyl vůbec čas,“ dodala.

Absolventka Drahomíra Rutharová přeprala i redaktora ČT (zdroj: ČT24)

O účast na kurzu je každým rokem větší zájem. Škola „obrany a ochrany“ pro seniory má v Brně už šestiletou tradici a v Jihomoravském kraji má z minulých ročníků přes pět set absolventů. Pro případné zájemce další Senior akademie začíná v září. Více informací je možné získat v Poradenském centru na ulici Křenová v Brně.

V roce 2011 zaznamenali jihomoravští policisté 727 násilných trestných činů (krádeže, vydírání, týrání) spáchaných na lidech starších šedesáti let. Do statistiky však nejsou zahrnuty případy podvodných smluv a další hospodářské trestné činnosti.

„Senioři jsou velmi často obětí podvodných krádeží, kdy podvodníci přijdou k nim domů například za účelem prodeje zboží. U mladších lidí se to stává méně často, jelikož zloději se obvykle zaměřují právě na seniory,“ uvedla jihomoravská policejní mluvčí Andrea Straková s tím, že tyto případy je velice obtížné evidovat. „Řada lidí se stydí za to, že se takto nechali napálit, a proto krádež ani nenahlásí,“ vysvětlila. Další častou kategorií jsou kapesní krádeže nebo strhávání řetízků. „Zde zloději hřeší na to, že starší lidé jsou méně pohotoví,“ dodala Straková.

Celorepublikové statistiky

V roce 2011 evidovala Policie ČR 6823 trestných činů spáchaných na lidech starších 60 let. V průměru to znamená, že každý den v roce se stane obětí 18 seniorů. Většinu z toho, celkem 5268 případů, tvoří kapesní a jiné krádeže. Dále je to 598 loupeží a 304 úmyslných ublížení na zdraví a 181 případů nebezpečného vyhrožování.