Hledání práce zlínským studentům usnadní nové Job centrum

Zlín - Absolventi zlínské Univerzity Tomáše Bati budou mít hledání zaměstnání po ukončení studia o dost jednodušší. Škola pro ně otevřela nové Job centrum, které jim nejen pomůže zorientovat se v různých pracovních nabídkách, ale nabízí jim také odborné poradenství například při psaní životopisů a motivačních dopisů.

Problémy s uplatněním řeší každý desátý absolvent Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). Pedagogicko-psychologické poradenství při hledání zaměstnání nabízela zlínská univerzita svým studentům už dlouho. Tyto služby však nyní výrazně rozšířila. Nové Job centrum, které škola otevřela v pondělí v budově rektorátu, poskytuje zájemcům také informace o aktuálně volných pozicích a zároveň pomůže studentům třeba i se startem jejich vlastního podnikání.

„Spolupracujeme především s firmami, které mají s naší univerzitou dlouhodobé provázané vztahy v rámci různých stáží a praxí, které naši studenti absolvují právě u nich,“ uvedla referentka Job centra Marcela Zmeškalová. „Velkou výhodou je, že nabízíme přímo absolventské pracovní pozice, které třeba na úřadech práce často scházejí,“ vysvětlila Zmeškalová.

Rektor UTB Petr Sáha o Job centru (zdroj: ČT24)

Pracovníci centra pomohou absolventům také zlepšit komunikační schopnosti s budoucími zaměstnavateli nebo jim poradí, jak správně napsat životopis a motivační dopis. Pro rady si tam mohou chodit studenti už během studia. Například Marie Juřenčáková centrum navštívila, přestože je teprve v prvním ročníku. Zajímala se o to, jaké možnosti uplatnění ji čekají po dostudování oboru učitelství pro mateřské školy. „Určitě je to dobrá věc a i od kamarádů slyším chválu. Je jen škoda, že to zatím nemají i jiné univerzity,“ řekla studentka.

Vybavení a roční provoz centra vyjde univerzitu zhruba na milion korun. Otevřené je každý všední den a veškeré poradenství je pro studenty školy bezplatné. Nikoliv však bezcenné.