V Újezdu u Brna vyrobili obří ruské kolo. Stát bude u Azovského moře

Újezd u Brna – Újezd u Brna má novou dominantu – obří ruské kolo. Místní firma, která se běžně zabývá výrobou jevištní techniky pro divadla, porazila v boji o lukrativní zakázku i významné italské a holandské firmy. Atrakce bude stát u Azovského moře na Krymu. Návštěvníkům nabídne nádherný výhled na moře.

Kolo má nadstandardní rozměry, je dokonce ještě o metr větší než kolo ve vídeňském Prateru. „Kolo má na výšku 45 metrů, do každé z 36 gondol se vejde šest lidí. Celkem tak uveze přes dvě stovky lidí,“ představil atrakci Zdeněk Suchomel z firmy Smart Technik.

Česká firmu Smart Technik se dosud zabývala pouze scénickou technologií pro divadla, podobnou atrakci nikdy nevyráběla. Přesto se svojí nabídkou uspěla v ostré evropské konkurenci. „Obvykle ruská kola těchto nadstandardních rozměrů dělají dvě firmy v Evropě – jedna v Itálii, druhá v Holandsku – s obrovským počtem zaměstnanců. My jsme oproti tomu malý tým, máme jednoho projektanta, se kterým to zvládáme,“ popsal podmínky Suchomel.

No comment: Ruské kolo v Újezdu u Brna (zdroj: ČT24)

V červenci provedli geologický průzkum podloží přímo u břehu Azovského moře, kde bude atrakce stát. Pak následovaly první návrhy, projektová dokumentace. „Ne všechny společnosti jsou schopné takový výrobek udělat, je tam spousta zákoutí, která člověk musí vyřešit. Musí se počítat s poryvy větru nebo námrazou,“ vysvětlil Suchomel.

V Újezdu u Brna právě probíhají zatěžkávací zkoušky. Místo lidí do 36 gondol dělníci usadí sudy s pivem. „Využili jsme pivovar, který nám byl schopný poskytnout sudy o váze 17 tun. Je třeba ověřit, že všechno funguje tak, jak má. Potom celé kolo zase demontujeme, některé části nalakujeme a pak odvezeme na místo,“ uvedl Suchomel. První zájemci se výhledem na Azovské moře budou moct pokochat letos v květnu.