V Lednici i na Baťově kanálu po zimě vypluly lodě

Jižní Morava - Velikonoční víkend mohou návštěvníci jižní Moravy strávit také na palubě lodi. Právě dnes zahájili plavební sezónu dopravci v Lednicko-valtickém areálu a ve strážnické části Baťova kanálu. Nezahálí ani jinde – například na Vranovské přehradě jsou lodě také připravené, vyjíždí na přání turistů.

Přístaviště ve Strážnici při zahajování plavební sezóny viditelně ožilo. „Budeme se snažit, když přijdou zákazníci, jezdit každý den podle jejich přání. O víkendech máme naplánované pravidelné plavby v jedenáct a ve tři hodiny odpoledne,“ uvedl spolumajitel lodní dopravy Strážnice Petr Antoš.

Strážnická lodní doprava nabízí plavbu plavební komorou nebo jízdu zátočinami řeky Moravy.
V přístavišti je pro zájemce připraveno 27 lodí. Vyplout mohou sami nebo s průvodcem.

V Lednicko-valtickém areálu nabízí dvě trasy plavby

„Nabízíme dvě plavby zámeckým areálem. Kratší vede mezi zámkem Lednice a minaretem po zámecké Dyji. Tady jezdí lodě v pravidelných dvacetiminutových intervalech. Návštěvníci také mohou proplout až k Janovu hradu na druhou stranu zámeckého areálu,“ popsal trasy jednatel 1. plavební Jaroslav Martínek. Tady je k dispozici pět lodí, na které se vejde celkem 110 lidí.

NO COMMENT: Zahájení lodní plavby (zdroj: ČT24)

Kam na jihu a východě Moravy na vodu?

Asi nejznámější je lodní doprava na Brněnské přehradě, dopravu zajišťuje Dopravní podnik města Brna. Lodní park v posledních letech prošel rozsáhlou obměnou. Plavební sezóna v Brně začíná 14. dubna.

Asi nejvíce zážitků nabízí plavba po Baťově kanálu, kde mohou malá plavidla řídit i lidé bez kapitánského průkazu. Kanál je splavný z Otrokovic až po Hodonín.

Už několik let se mohou znovu projet lodí návštěvníci Vranovské přehrady. Okruh od hráze pod hrad Bítov a zpět nabídne cestujícím dvouhodinovou plavbu o délce 35 kilometrů. Pravidelná lodní doprava tam bude zahájena od 2. července, už teď si ale mohou návštěvníci objednat individuální plavby.

Projet na lodi se ale můžete i po řece Dyji a po Novomlýnských nádržích. Už několik let tam lodní dopravu provozuje Lodní doprava Břeclav. Na Nových Mlýnech zahájí sezónu příští týden. Kromě přejezdu přes jezera nabízí například cestu z Břeclavi až k Janovu hradu u Lednice. Ta je už v provozu.