Památkáři kontrolovali přestavěný Haselmannův dům

Brno – Památkáři dnes vyrazili na kontrolu památkově chráněného Haselmannova domu. Funkcionalistickou vilu z roku 1926 nechala její majitelka před časem nezákonně zrekonstruovat. Zateplení domu i výměna oken, včetně vzácného rohového předsazeného okna, už jsou hotové. Památkáři se proto vyrazili podívat na způsobené škody přímo na místo.

Rekonstrukci domu v brněnské Barvičově ulici neřídila sama majitelka Jana Černá, ale její příbuzný. Do oprav se pustil bez patřičných povolení a stanovisek památkářů. Ve stavbě pokračoval, i když ji v polovině března nařídil stavební úřad městské části Brno-střed zastavit.

Synovec Jany Černé dnes se svým právníkem a plnou mocí od majitelky pustil na pozemek domu památkáře, kteří přišli na takzvané místní šetření, aby zjistili přesný rozsah poškození vily. „Zúčastnil se odbor památkové péče a zástupce Národního památkového ústavu a zástupci vlastníka. Ti stále tvrdí, že nevěděli, že dům je památkově chráněn, a tudíž nebylo potřeba k provádění těchto prací žádných povolení,“ řekl vedoucí odboru památkové péče brněnského magistrátu Martin Zedníček.

Dnešní kontrola jen potvrdila, čeho se památkáři obávali – dům byl kompletně zateplen, původní kastlová okna nahradila plastová. „Památka byla poškozena,“ potvrdil Zedníček. Podle něj mohou úředníci požadovat, aby byl dům v co největší míře uveden do stavu před rekonstrukcí. Památkáři teď také v nejbližších dnech zahájí správní řízení. „Pozvali jsme si i zhotovitele, který má zatím zakázáno ve stavbě pokračovat,“ uzavřel Zedníček. 

Hovoří historik z Národního památkového ústavu Karel Doležel (zdroj: ČT24)

Památkáři jsou často bezmocní 

Památkáři museli v případě Haselmannova domu, jako už mnohokrát, přihlížet devastaci památky, aniž by mohli efektivně zasáhnout. Ačkoliv může stavebník v přestupkovém řízení dostat až dvoumilionovou pokutu, přestavbě už památkáři nezvládli zabránit. Stavitel na funkcionalistické vile stihl zateplit fasádu a kompletně vyměnit všechna okna za plastová. Plastový je teď už i dříve velmi ceněný prvek – předsazené okno v přízemí. „Tady to bude taky doděláno z plastových profilů… to je nepřijatelné,“ řekl historik z Národního památkového ústavu v Brně Karel Doležel. 

„Stavbu se nepodařilo zastavit proto, že nemůžeme na místo vtrhnout a vyhnat dělníky ze staveniště. Takhle bohužel zákony nefungují.“

mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián

Případem se už začala zabývat také státní policie. „Poslali jsme jim podnět k prošetření, zda se nejedná o trestný čin zneužití vlastnictví, které spočívá právě v poškozování památky,“ potvrdil před časem Zedníček. 

Haselmannova vila vznikla v roce 1926 na návrh Jindřicha Kumpošta. Architektonická památka v Barvičově ulici přežila druhou světovou válku i rekonstrukci v 70. letech. Tehdy k ní majitelé přistavěli verandu se vstupem.

Kde památková ochrana nepomohla?

Česká 10

Výstavbě moderní budovy na brněnské ulici Česká 10 se přezdívá druhý Velký Špalíček. Paralely s kontroverzní výstavbou na Dominikánské ulici jsou zřejmé – sedmipatrový, moderní obchodní dům vyrostl v srdci městské památkové rezervace. Jeho vznik paradoxně posvětil památkový ústav, deset let před samotnou výstavbou. Obchodnímu centru musel ustoupit chráněný měšťanský dům s původně středověkým jádrem, který jeho majitel nechal zchátrat. Památkáři tak nakonec byli pouze svědky jeho demolice. 

Kavárna Savoy  

V roce 2008 začala měnit svou tvář jedna z nejvýraznějších a zároveň nejzanedbanějších památek v centru Brna, bývalý obchodní dům Výběr, ještě dříve kavárna Savoy. Bez stavebního povolení a bez souhlasu památkářů prodělal dům rozsáhlou rekonstrukci. Při přestavbě došlo k radikální změně interiéru, na funkcionalistický skvost noví majitelé namontovali hliníková okna a ve dvoře klimatizaci. Kromě zmíněných zásahů vybourali stavebníci z bočního vchodu i historické dubové dveře z 19. století. Majitel slíbil, že je nechá renovovat a vrátí je zpět. Ještě v roce 2011 ale byly na místě stále skleněné lítačky. Odpověď majitelů – nový vlastník získal dům v dědictví už bez dveří a není mu známo, kde se vzácné dveře v současné době nacházejí. 

Dům v Kamenné čtvrti

Ačkoliv se obyvatelé brněnské Kamenné čtvrti dlouhá léta snažili získat do pronájmu nebo ke koupi památkově chráněný dům č. 38, stavba šla nakonec k zemi. Dům v majetku města léta chátral, úřad nabídky ke koupi vytrvale odmítal, až nakonec v květnu 2011 najely do čtvrti buldozery a dům zbouraly. Úředníci pak ex-post řešili, zda bylo zbourání památky legální. Ministerstvo kultury nakonec stavbu zpětně odpamátnilo.

Dům v Helfertově ulici

Přešlapu při opravě památkově chráněného domu se v roce 2010 dopustili i úředníci městské části Brno-sever. Na domě v Helfertově ulici, funkcionalistické památce z roku 1937, nechali vyměnit původní okna za plastová. Městská část dostala od památkářů šedesátitisícovou pokutu, nové vedení radnice zároveň podalo trestní oznámení na své předchůdce.

Vydáno pod