Část kohoutovického lesa mají nahradit garáže, místní se bouří

Brno – Před začátkem dnešního jednání brněnského zastupitelstva se sešla v budově magistrátu asi desítka obyvatel městské části Kohoutovice. Přímo v jednacím sále protestovali proti návrhu změny územního plánu, který by měl jejich čtvrť připravit o jeden a půl hektaru lesa. Obyvatelé se obávají, že místo lesa by mohly na místě vyrůst hromadné garáže. Zastupitelé nakonec vyslyšeli apel protestujících a věc vrátili na městskou část.

Brněnské zastupitelstvo mělo dnes na stole záměr změny územního plánu, který se týká části lesa v městské části Kohoutovice. Zhruba jeden a půl hektaru zeleně mezi ulicemi Chopinova a Bellova by měly v budoucnu nahradit garáže. Proti záměru se postavili zastupitelé za Stranu zelených i část místních obyvatel. 

Ti dnes dorazili na magistrát, aby zastupitelům ukázali, že s vykácením lesa nesouhlasí. V jednacím sále protestovali s transparenty v rukou, asi pět z nich poté apelovalo na zastupitele, aby byl dnešní bod o změně územního plánu stažen z jednání. Kohoutovičtí chtějí, aby o věci mohli nejprve rozhodnou sami obyvatelé městské části. Brněnští zastupitelé jim nakonec vyhověli a věc vrátili na městskou část.

Hovoří jedna z odpůrkyň kácení Lucie Kuželíková (zdroj: ČT24)

V jednacím sále dostala slovo i protistrana. Zástupkyně spoluvlastníků pozemků ujistila, že 2. května proběhne v Kohoutovicích veřejné projednávání, kde jsou ochotni celou věc s obyvateli prodiskutovat. Po vznesení interpelací se zastupitelstvo vrátilo k programu a většina obyvatel Kohoutovic odešla. 

Les versus sedm garáží 

Podle starosty Petra Šafaříka (ČSSD) o změnu územního plánu požádali majitelé pozemků. Chtějí v místě postavit zhruba sedm garáží. Šafařík uvedl, že sám záměrem také není nadšený, ale městská část chtěla vyjít vstříc majitelům pozemků. Zastupitel Martin Ander (SZ) připustil, že v sídlištních Kohoutovicích není kde parkovat. V lokalitě jsou však podle něj i uprostřed zástavby nevyužitá prostranství, kde by garáže stát mohly, aniž by se kvůli nim musela kácet zeleň.  

Zastupitelé každou změnu územního plánu musejí postupně schválit třikrát – nejdřív rozhodují o záměru, potom o zadání a nakonec o návrhu. Druhý a třetí dokument před schválením projednávají úřady s veřejností. Proti plánu už se ohradilo místní občanské sdružení Pro Kohoutovice.