Výstava v Mikulově má pozvednout povědomí o rodu Lichtenštejnů

Mikulov - Regionální muzeum v Mikulově sídlící v tamním zámku otevřelo v sobotu výstavu o rodu Lichtenštejnů. I když jsou jako někdejší majitelé tohoto panství známí Ditrichštejnové, před nimi mu vládli v letech 1249–1560 právě Lichtenštejnové. Výstava představuje především brněnského rodáka knížete Jana Adama I. z Lichtenštejna (1657–1712), známého také pod přídomkem Bohatý. Akce se koná k 300. výročí jeho úmrtí.

„Byla to významná osobnost pro naši rodinu i pro mě osobně už proto, že mě po něm pojmenovali. Můj otec mi vždycky říkal, že právě on by pro mě měl být vzorem coby člověk obchodně velmi zdatný, kterému se podařilo znovu vybudovat zruinovaný rodinný majetek,“ prohlásil Jan Adam II. z Lichtenštejna, který se otevření výstavy zúčastnil.

Lichtenštejnové patřili po staletí k nejvýznamnějším šlechtickým rodům na Moravě. Patřila jim nejen oblast Mikulovska nebo Lednicko-valtický areál, ale i velká panství v současném Moravském krasu. Kníže Jan Adam I. byl přitom klíčovou postavou, protože byl zakladatelem novodobého Lichtenštejnského knížectví. Podle organizátora výstavy Marka Juhy cyklus přednášek a výstav má zvednout povědomí o významném šlechtickém rodu a jeho stopě v historii jižní Moravy.

NO COMMENT: Výstavu otevřel potomek Lichtenštejnů Jan Adam II. (zdroj: ČT24)

Jan Adam I. byl třetím lichtenštejnským knížetem. Narodil se v Brně, zemřel ve Vídni. Právě on získal panství Schellenberg a hrabství Vaduz, z nichž později vzniklo současné Lichtenštejnské knížectví. Byl významným finančníkem své doby a také milovníkem umění. Nepřijal přitom žádný úřad na rakouském císařském dvoře.

Výstava prezentuje mnohé předměty, které byly dosud v depozitářích. Největší raritou v expozici je urbář z roku 1414, který je v majetku jednoho z vídeňských muzeí. Je to kniha, do níž se zapisovaly informace o nemovitostech na Mikulovsku.