Hasiči na jihu Moravy bojovali s 60 požáry trávy a lesů

Brno - Jihomoravští hasiči celý víkend bojovali s nadprůměrným počtem požárů trávy a lesního porostu. Celkem jich za oba víkendové dny likvidovali téměř 60. Jejich nejčastější příčinou je nedbalost při zacházení s otevřeným ohněm. Plameny se po dlouhém suchu rychle šíří. Požáry podle předběžného odhadu způsobily v kraji škody za 83.000 korun.

Jihomoravský kraj už ve čtvrtek vyhlásil kvůli dlouhému suchu období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů. Za rozdělávání ohňů nebo odhazování nedopalků v rizikových lokalitách hrozí lidem pokuty. Výstrahu před požáry dnes pro jižní Moravu vydal také Český hydrometeorologický ústav. Mnozí lidé přesto hrozbu požáru podceňují.

„Desítky požárů vypukly kvůli neopatrnosti lidí, kteří ve větrném počasí spalovali odpad ze zahrádek a oheň se rozšířil do okolí,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Nebezpečný požár vypukl dnes odpoledne například v zahrádkách v Brně-Žabovřeskách. Vyhořely tři přístřešky a hrozilo, že se plameny rozšíří na obytnou zástavbu. Hasiči proto vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Asi v 16:00 požár zlikvidovali. Příčinou je nedbalost, možná dětská hra. Nikdo se nezranil.

Hasiči dnes likvidovali také například požár zahradní chatky a sadu u Lulče na Vyškovsku, kde se oheň rozšířil na plochu 100 krát 40 metrů. V Židlochovicích na Brněnsku hasiči vyjížděli k požáru trávy, který vypukl od neopatrného pálení zahradního odpadu a vyhořela plocha 300 krát 50 metrů. U Rozdrojovic na Brněnsku čtyři jednotky hasičů bojovaly s požárem lesa, který způsobila neopatrnost při pálení klestí.