Architekti Auparku porušili etický kodex, když posuzovali vlastní stavbu

Brno – Architekti firmy ArchDesign pochybili, když vytvořili posudek na stavbu obřího nákupního centra Aupark v Brně, který sami vyprojektovali. Rozhodl o tom Stavovský soud České komory architektů (ČKA). Dvojici kvůli střetu zájmů uložil padesátitisícovou pokutu. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Desítky obchodů a stovky parkovacích míst – nové obchodní centrum Aupark má zaplnit prostor po bývalém autobusovém parkovišti vedle nádraží Zvonařka v centru Brna. Projekt je tak velký, že si město Brno nechalo vypracovat studii, která měla posoudit vliv obří stavby na okolí. Jenže vypracováním studie byli pověřeni stejní architekti ArchDesignu, kteří Aupark projektovali.

Podle Stavovského soudu ČKA se architekti Jaroslav Dokoupil a Radoslav Kobza dostali do střetu zájmů. „Architekti byli uznáni vinnými, protože porušili Profesní a etický řád České komory architektů a to tím, že nepředcházeli vzniku středu zájmů. Pracovali ve stejné věci pro dva různé zadavatele – veřejného a soukromého,“ objasnila rozhodnutí soudu mluvčí ČKA Markéta Pražanová.

Podnět ke komoře podalo téměř před rokem občanské sdružení Brnění. S výsledkem jsou spokojení. „Na rozsudku je zajímavé hlavně to, že architekti odsoudili jiné architekty. Cech začal fungovat tak, jak by měl, to znamená, že se navzájem nekryjí. V tom je pro nás toto rozhodnutí cennější než rozsudek civilního soudu,“ uvedl Matěj Hollan z Brnění.

Stavovský soud zvolil mírnější trest

„Architekti byli uznáni vinnými a byla jim uložena pokuta ve výši 50 tisíc korun. Rozhodnutí Stavovského soudu ale zatím nenabylo právní moci, architekti se proti němu mohou odvolat,“ dodala mluvčí. Architektům z firmy ArchDesign přitom hrozilo i pozastavení nebo odejmutí autorizace, soud nakonec uložil mírnější trest.

Možnosti potrestání architektů

Za závažné nebo opětovné porušení povinností autorizované osoby Komora autorizované osobě uloží, nejde-li o trestný čin, některé z těchto disciplinárních opatření: a) písemná důtka, b) pokuta až do výše 50 000 Kč, c) pozastavení autorizace na dobu nejvýše tří let, d) odejmutí autorizace.

„K rozhodnutí Stavovského soudu se zatím nebudeme vyjadřovat. Počkáme, dokud nebude verdikt pravomocný,“ reagoval na dotaz ČT Jaroslav Dokoupil. Připustil, že se patrně proti rozhodnutí budou bránit. Architekti se ještě mohou odvolat k představenstvu ČKA, které může rozhodnutí přezkoumat. Rozsudek Stavovského soudu pak buď potvrdí, zruší nebo vrátí případ k novému projednání.

Pokud by se rozsudek stal pravomocným, mohli by architekti sice samostatně projektovat, v následujících třech letech by se ale nemohli ucházet o veřejné zakázky. „Mezi kvalifikační předpoklady totiž patří i to, že architekt nebyl v posledních třech letech pravomocně disciplinárně potrestán,“ vysvětlila mluvčí.

O možném střetu zájmů úředníci věděli, přesto zakázku získal ArchDesign

Zakázka na vypracování studie o posouzení vlivu obchodního centra zadal Odbor územního plánování a rozvoje města Brna. „Samozřejmě, že jsme o možném střetu zájmů věděli, ale stavební zákon nic takového neakcentuje a pro nás bylo důležité výběrové řízení a nejnižší cena,“ bránil město před časem mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Právě to Brnění ústy Matěje Hollana kritizuje. „ArchDesign je hlavním architektem Auparku už několik let a Odbor územního plánování a rozvoje to moc dobře ví. Vůbec je neměli oslovovat a studii jim zadávat. Je samozřejmé, že studie vyšla dobře,“ popsal Hollan.

Podle Brnění bude mít stavba obrovského nákupního centra hned v těsném sousedství Galerie Vaňkovka velký dopad na budoucí rozvoj Jižního centra. „Má to negativní dopad na menší obchody v centru, které mizí, ale ovlivní to i podobu Jižního centra. Už tam nebude žádný další prostor pro obchody,“ upřesnil Hollan.

Vydáno pod