Malérečky z Borkovan vyrobí za rok desítky tisíc kraslic

Borkovany - Do Velikonoc sice ještě zbývá dost času, v Borkovanech na Břeclavsku ale už teď malérečky zdobí jedno vajíčko za druhým. Právě zdobení, konkrétně vyškrabávání kraslic má v obci dlouhou tradici. Ročně zde ozdobí až 130 tisíc kraslic, které pak putují do celého světa.

Pod rukama maléreček z Borkovan se vajíčka v těchto dnech mění v pravá umělecká díla. Speciálně nabroušeným pilníkem dovedou místní ženy na vajíčku vyobrazit třeba složitý květ růže, kuřátko, ale i různé nápisy.

„U nás se tomu říká škrabání, někde glavírování. Vajíčko se natře anilinovou barvou, nechá se to pořádně zaschnout a pak se dělají mřížky. Pokud je jednobarevné, tak se dělá rovnou květ,“ popsala techniku malérečka Marie Lukášová.

Malérečka Marie Lukášová o technice zdobení kraslic (zdroj: ČT24)

Díky nesmírné píli a šikovnosti maléreček zná borkovanská vajíčka téměř celý svět. „Maminka dělala kdysi do Bílého domu pro prezidenta Kennedyho a na objednávku pro prezidenta Beneše a naše prezidenty,“ pochlubila se malérečka Marie Pivodová.

Vyškrabávat vajíčka se borkovanské ženy učí po celý život. Mezi nejčastější motivy patří květiny. I tak je každé vajíčko originál. „Dvě stejná vajíčka nenajdete, ani když bude malérečka dělat vajíčka po sobě a bude je dělat úplně stejně, tak dvě vajíčka stejný neudělá. Stačí, aby to vajíčko bylo trošku jinak velké, a musí tam přidat o lísteček víc, takže zase je jinačí,“ vysvětlila Marie Lukášová.

Kromě bílých slepičích vajíček se v Borkovanech zdobí i ty husí a pštrosí. Oblíbenými barvami jsou zase modrá, červená nebo růžová. Nejpracovitější malérečky se určitě nezapřou – pořádně umýt barvivo z kůže totiž není jen tak.

Tradici škrábání vajíček v obci i přes jeho technickou a časovou náročnost stále udržuje na pět desítek žen. Um zdobení kraslic se zde totiž dědí z generace na generaci.