Mateřinka v chátrající Arnoldově vile na řešení stále čeká

Brno - Mateřská škola v Arnoldově vile dětem pomalu ale jistě padá na hlavu. Zřizovatel sliboval, že postaví provizorní montovanou školku, kam děti od září přesune. Podle rodičů ale měsíce běží a zatím se nic neděje. Ti, kterých se problém nejvíc týká – tedy vedení školky a rodičů – zatím stále neví, co bude dál.

Panika v Arnoldově vile pokračuje. Ani slib vedení městské části Brno-sever, že postaví místo mateřinky v havarijním stavu náhradní montovanou školku hned vedle té stávající, rodiče neuklidnil. „Odpověď byla taková, že je zájem na pozemku Arnoldovy vily vystavět mobilní školku. Není ale jisté, jestli se to vůbec stihne, aby děti mohly 1. září nastoupit. V září tady budou rodiče marně cloumat za kliku a bude jim řečeno, že si mají najít jiná volná místa v rámci dalších školek v Brně-sever,“ řekl předseda sdružení rodičů a přátel školy Robert Michal. 

Vedení mateřinky má navíc strach, jak případné provizorium zahýbe s počty žáků. Místo tří tříd má mít školka jen dvě, od letoška už proto nenabírá další děti.  I tak ale podle ředitelky nad počtem dětí visí otazník. „Navíc jsem od zřizovatele dostala pokyn, abych informovala rodiče o tom, že si mají podat přihlášku i pro děti, které tu už jsou přijaté,“ potvrdila ředitelka školky Lenka Čoupková, podle které pokyn de facto znamená dát rodičům příležitost, aby se rozhodli, zda nepřesunou své dítě do jiné mateřské školy.

Městská část Brno-sever se ale tváří, že k panice rozhodně nění důvod. „Maximálně se snažíme o to, aby byl ten zářiový termín dodržen, vyvíjíme k tomu veškeré potřebné kroky. Běží už výběrové řízení na projektanta. V případě, že by se to nestihlo, máme připravená jiná možná řešení pro dočasné umístění dětí v jiných náhradních prostorách,“ tvrdí starostka městské částu Brno-sever Sabina Tomíšková (ODS).

V Arnoldově vile sídlí mateřská škola
Zdroj: ČT24

I když se provizorní prostory podaří postavit, otázkou zůstává, jak dlouho v nich děti budou muset zůstat. Respektive, kdy se památkově chráněná vila dočká tolik potřebné rekonstrukce. Město totiž investiční záměr z únorového zasedání rady stáhlo. Na rozsáhlou rekonstrukci vily nemá peníze, a proto chce hledat zdroje jinde. Jako nejreálnější se jim v tuto chvíli jeví možnost dotace z Ministerstva kultury. 

Památka padá dětem na hlavu 

Náklady na rekonstrukci vily se odhadují na 66 milionů korun. „Jiné alternativy vychází na částku okolo šesti milionů. Je jasné, že peníze bude nutné hledat i jinde než na odboru školství,“ popsala již dříve starostka městské části Brno-sever Sabina Tomíšková (ODS). 

Radnice se proto rozhodla vyřešit dočasné umístění dětí sama a postavit vedle vily montovanou školku. Podobná už funguje na Ořešíně, kam se také vedení městské části už bylo podívat. 

Rodiče dětí, které navštěvují mateřskou školu v Arnoldově vile, už dříve odnesli na městkou část petici, bojující za záchranu zchátralé vily. Rodiče na ní posbírali téměř 850 podpisů, dalších 569 lidí se podepsalo pod žádost, aby městská část situaci školky projednala.

Přesto od následujícího školního roku klesne počet dětí ze současného počtu 75 na nejvýše 50. Hygiena sice školce o rok prodloužila výjimku na fungování v nevyhovující budově, trvala ale na snížení počtu dětí zhruba o třetinu. Od září budou místo tří tříd fungovat v Arnoldově vile pouze dvě. Jedna třída zmizí díky předškolákům.

NO COMMENT: Schůzka rodičů se zástupci městské části byla chvílemi bouřlivá (zdroj: ČT24)

Vila patří mezi čtyři nejohroženější památky 

Arnoldova vila je od ledna na seznamu neohroženějších památek České republiky. Pomůže jí to získat peníze na opravu? Žádné z podobně ohrožených památek v Brně zařazení na seznam zatím nepomohlo. V podobně kritickém stavu jako vila je i klášter františkánů, sousoší Loučení Krista s Pannou Marií na nádvoří minoritského kláštera i portál tunelu č. 1 na trati Brno – Česká Třebová v městské části Maloměřice. 

Problémy Arnoldovy vily

2007 Od tohoto roku funguje mateřská škola ve vile jen díky hygienické výjimce.

Únor 2010 Secesní vila se stala památkou. Šance na zahájení rekonstrukce, o které se už deset let mluvilo, se zmenšila – oprava památky bude podle politiků výrazně dražší, než se očekávalo. Je ale nutné co nejdříve s ní začít, mateřská škola má výjimku pouze do roku 2011. Pokud se do té doby špatný technický stav budovy nezlepší, školka zanikne.

Září 2010 Rodiče dětí sepsali petici bojující za zahájení rekonstrukce a přinesli ji místostarostce městské části Brno-sever Zdeňce Tůmové.

Prosinec 2010 Ve vile se rozbil kotel, v místnostech proto teplota klesla až na 16 stupňů. Nejnižší přípustná hodnota je přitom 20 stupňů. Děti proto musely být hodně oblečené a většinu dne trávily v pohybu. Kotel městská část ihned opravila, zároveň řekla, že na opravě rozpadající se vily se bude muset podílet i město. Politici se shodli, že její oprava je politickou prioritou.

Duben 2011 "V rozpočtu máme 4,5 milionu korun, takže předpokládám, že projektová dokumentace by někdy během toho léta měla být v konkrétní podobě," slíbil tehdy místostarosta Brna-severu Ivan Svoboda (ODS).

Prosinec 2011 -  O více než půl roku později však není hotový projekt, ale pouze investiční záměr. Na projektovou dokumentaci přitom jako na smilování čeká mateřská škola, hygienická stanice i brněnský magistrát. „Jakmile bude hotová, je šance v roce 2013 zahájit rekonstrukci,“ řekl mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Rodiče mezitím připravují další petici. Jsou rozčarovaní z toho, že ani po letech slibů se vila tolikrát slibovaných oprav nedočkala. Vedení městské části se ale brání, že dělá, co může.