Desetina stromů ze slavkovského parku zmizí

Slavkov u Brna - Zámecký park ve Slavkově u Brna, po kterém se procházel i císař Napoleon, je od minulého týdne uzavřený. Arboristé tam připravují rozsáhlé kácení, které by mělo park omladit. Podle ředitele zámku Aleše Šilhánka by měli dřevorubci poslat k zemi celkem 116 stromů z celkového počtu 1200. Všechny práce by měly být dokončeny ještě ke konci období vegetačního klidu.

Správci parku si nechali udělat průzkum, který měl ukázat, v jaké kondici stromy jsou. Odhalil, že některé jsou už ve velmi špatném stavu, a proto je nutné v zájmu bezpečnosti návštěvníků rozhodnout o pokácení nemocných stromů. „Zásah bude zřejmý, ale myslím si, že v celkovém množství stromů se to ztratí,“ řekl ředitel zámku Slavkov Aleš Šilhánek.

Stromolezci teď stromy připravuji na kácení. „Momentálně probíhá bezpečnostní ořez stromů. V koruně hledáme větve, které jsou bezprostředně mrtvé, prasklé nebo suché, a ty odstraníme,“ popsal arborista Antonín Uher. Teprve potom se budou moct pily zakousnout do mohutných kmenů.

V některých stromech se však zabydlel vzácný zlatohlávkovitý brouk páchník hnědý. Tyto stromy proto správci parku po jejich skácení přemístí na jiné místo tak, aby v nich mohl pokračovat život.

Příprava stromů v parku u slavkovského zámku na kácení (zdroj: ČT24)

Slavkovský park patří k nejvýznamnějším historickým zahradám na území Moravy. Prošel v minulosti několika stavebními úpravami, vždy tak jak se přizpůsoboval zámek stavebním slohům.

Vydáno pod