V Kunovicích začaly přípravy na Jízdu králů

Kunovice - Legendární Jízda králů, která je už několik měsíců na seznamu památek UNESCO, není na Uherskohradišťsku jen výsadou Vlčnova. V nedalekých  Kunovicích tradici taky udržují. Přestože se pojede až v polovině května, přípravy na ni vrcholí právě teď. Je totiž potřeba vyrobit desetitisíce růží z krepového papírů.

Bez zpěvu a dobré nálady by to nešlo. Jsou stejně důležité jako trpělivost. Výroba krepových růží trvá dlouhé týdny. Rukama kunovických žen projdou desetitisíce barevných květů. Ozdobí koně, bez nichž by se Jízda králů neobešla. Jejich bohatým pentlením jsou Kunovice pověstné.

Kunovické ženy připravují papírové růže (zdroj: ČT24)

„Kůň mého vnuka bude modro-červeno-bílý a třásně má stejné jako vlajka,“ popisuje výzdobu Antonie Štěrbová. I když se Jízda králů pojede až za deset týdnů, místní ženy už mají krepové ozdoby téměř hotové. V místní klubovně strávily nad hromadami krepového papíru celkem dva tisíce šest set šedesát hodin. Na jednoho koně je potřeba vyrobit 1600 růží. V průvodu jich letos pojede 21.

V Kunovicích se Jízda králů poprvé jela v roce 1897, v 70. letech minulého století tradici násilně přetrhla normalizace. Do města se znovu vrátila před 16 lety. Koná se každé dva roky.

Vydáno pod