Policisté našli na Zlínsku větší množství zbraní a trhavin

Doubravy – Policisté našli v obci Doubravy na Zlínsku větší množství zbraní a trhavin. V jednom z rodinných domků v obci byly podle neoficiálních informací uskladněny ruční protitankové granátomety známé jako RPG, samopaly SA 58, trhaviny i rozložené dlouhé zbraně. Celý prostor je zapáskovaný, na místě jsou přítomni policejní pyrotechnici. Policisté uklidňují, že místním lidem žádné nebezpečí nehrozí.

Policie nález zbraní v obci Doubravy potvrdila, podrobnosti ale nekomentuje. „Vzhledem k průběhu vyšetřování momentálně můžu pouze potvrdit nález zbraní a zbrojního materiálu v tomto objektu. Nyní čekáme na příjezd pyrotechniků a jejich vyjádření,“ uvedl zlínský policejní mluvčí Petr Jaroš.

Policie na případ uvalila informační embargo, odmítá se proto vyjádřit jak k typům nalezených zbraní, tak i k jejich množství. Podle informací České televize byly v přístavku u rodinného domu nalezeny ruční protitankové granátomety včetně hlavic, samopaly SA 58 i trhavina. 

NO COMMENT: Nález zbraní v obci Doubravy (zdroj: ČT24)

Objekt policisté zapáskovali a k domu nikoho nepustili. Na místo byli povolání olomoučtí pyrotechnici, kteří se nalezeným materiálem probírají. Pracovat budou pravděpodobně až do večerních hodin, poté bude materiál zřejmě odvezen. Policisté uklidňují, že místním obyvatelům žádné nebezpečí nehrozí. 

Podle informací České televize narazila policie na tajný sklad náhodou. Původní účel domovní prohlídky byl údajně jiný. Sousedi byli z nebezpečného nálezu překvapeni. Podle nich v domě bydlí mladý pár, na kterém se jim nikdy nic podezřelého nezdálo. „Normální, dobří lidi. Určitě mě to překvapilo… zbraně, to by mě vůbec nenapadlo,“ řekl jeden ze sousedů. Snad jen nedávné návštěvy neznámého muže vyvolávaly zvědavost. „Jezdil sem nějaký chlapík, škodovka tu byla, dodávečka, vozil nějaké bedny,“ vzpomínal soused.

RPG a SA 58

Ruční protitankový granátomet neboli RPG je zbraň s výbušným projektilem, používaná armádami po celém světě. Hraje významnou roli v současných válečných konfliktech a je velmi často používána i povstalci a teroristickými skupinami. Své velké oblibě se těší především proto, že vystřelený granát má raketový pohon.

Samopal vzor 58 je lehká, pěchotní, automatická útočná puška s vyjímatelným zásobníkem. Na první pohled velmi připomíná ruský Kalašnikov AK-47, proto bývá někdy označován jako „český Kalašnikov“. SA 58 je originální zbraň, ryze tuzemské konstrukce.

Vydáno pod