V Brně probíhá zápis do mateřských škol

Brno – Brněnští rodiče mohou dnes a zítra přivést své děti k zápisu do mateřských škol. Nový, takzvaně elektronický zápis, který město letos poprvé zavedlo, umožnil rodičům vyplnit přihlášku na počítači. V průběhu dneška a zítřka ji ovšem musí vytištěnou osobně doručit přímo do vybraných školek. Systém pak na základě zadaných kritérií děti sám seřadí a podle kapacity školek určí, které budou či nebudou přijaty.

Elektronický zápis do mateřinek se veřejnosti otevřel před měsícem. Pro rodiče komfort nového systému spočíval jen v možnosti vyplnění a vytištění přihlášky v pohodlí domova. Přihlášku je stále nutné osobně doručit přímo do vybrané školky. „Musejí si ji nejprve nechat potvrdit od dětského lékaře,“ vysvětlil vedoucí odboru školství na brněnském magistrátu Martin Jelínek.

Vytištěnou přihlášku se všemi náležitostmi mohou rodiče dnes a zítra donést přímo do školky. S sebou musejí vzít i své děti. Zápis provedou ředitelé a ředitelky mateřinek právě do zmíněného elektronického systému. V tu chvíli také uvidí, do kterých dalších školek už se dítě hlásí.

NO COMMENT: Na zápis do školky se vypravila i Lucinka s maminkou (zdroj: ČT24)

V brněnských mateřinkách se dnes tvořily doslova fronty, například ve školce na náměstí Svornosti v Žabovřeskách. Tam začali přihlášky přijímat už v osm hodin. „Někteří rodiče tady byli už o půl osmé. Očekáváme 150 rodičů, volných míst máme bohužel jen třicet pět. Takže převys očekávám veliký,“ uvedla ředitelka mateřské školy Náměstí Svornosti Danuše Komárková. Učitelky si pochvalují, jak rodiče přihlášku vyplnili. Podle nich ubylo chyb a většina příchozích má všechno pečlivě připraveno. Přihlášku si totiž mohli vytisknout v klidu doma a na její vyplnění měli několik týdnů. 

Obecně si nový systém pochvalují i rodiče. Jde především o jeho přehlednost a jednoduchost, na jedné internetové stránce lze totiž najít vše potřebné. „Jednodušší to určitě je, ale přišlo by mi ještě lepší, kdyby se to dalo odevzdat přes internet. Já dávám přihlášky na čtyři místa, a to pro mě – těhotnou a s malým dítětem – znamená obíhat čtyři školky,“ řekla dnes u zápisu jedna z maminek.

Loni v Brně školky obdržely 9 800 přihlášek, přijato bylo jen 2 800 dětí. 

Po ukončení sběru přihlášek 9. března budou seznamy dětí uzavřeny a elektronicky setříděny podle kritérií. Barevně budou odlišeny děti, které se vešly do kapacity konkrétní mateřské školy. Rodičům, kteří zadali do přihlášky svoji e-mailovou adresu, bude systém automaticky odesílat zprávy, zda jejich děti byly do školky přijaty. Rodiče pak budou muset do pěti dnů opět přijít do školky, aby osobně převzali rozhodnutí o přijetí. 

Kritéria pro přijetí dětí

Věková skupina                               Bydliště

Starší 5 let – 560 bodů                       V MČ školy – 40 bodů
3 a 4letí – 480 bodů                         Mimo MČ školy – 0 bodů
Mladší 3 let – 0 bodů 

Brno                                                    Věk
V Brně – 240 bodů                             Věk v rámci roku – 10 bodů
Mimo Brno – 0 bodů                           Dílek za jeden den – 0,03 bodu
                                                 Sudý rok zvýhodněn přičtením dalších 10 bodů

Docházka                                           Sourozenec
Celodenní – 160 bodů                        Sourozenec v MŠ – 20 bodů
Půldenní – 80 bodů                           První v MŠ – 0 bodů
4 hodiny – 0 bodů