Stovky studentů MU zůstaly na pobytu Erasmus bez stipendia

Brno – Stovky studentů Masarykovy univerzity (MU), kteří vyjeli na studijní pobyt Erasmus, zůstaly bez stipendia za únor. Podle vedení univerzity je to chyba ministerstva školství, které peníze neposlalo. Zatímco ale Vysoké učení technické (VUT) raději peníze studentům poslalo ze svých rezerv, MU se rozhodla počkat. Řada z jejích studentů tak o peníze na jídlo a nájem musela požádat svoje rodiče.

„Původně mi měly peníze přijít kolem 20. února. Od kamarádek, které byly na Erasmu minulé jaro, jsem věděla, že stipendium většinou chodí pozdě. Teď už to ale začíná být docela problém, protože přece jenom musím platit nájem, který je pět set franků, to je asi deset až jedenáct tisíc korun,“ popsala komplikace se stipendiem studentka Masarykovy univerzity Zuzana Zmeškalová, která v rámci projektu Erasmus studuje ve Švýcarsku.

„O peníze jsem musela požádat rodiče. Před týdnem mi poslali deset tisíc korun, z toho jsem zaplatila koleje a jídlo. Pokud peníze od univerzity brzy nedostanu, budu muset rodiče poprosit znovu. Nemám jinou možnost,“ uvedla další studentka, která si nepřála zveřejnit svoje jméno.

Finanční podmínky studijního programu Erasmus

  • na základě uzavření finanční smlouvy student obdrží stipendium = paušální částka na měsíc pobytu v zahraničí stanovená na národní úrovni a stejná pro studenty všech vysokoškolských institucí
  • stipendium slouží pouze k částečnému pokrytí nákladů – předpokládá se finanční spoluúčast studenta

„Peníze jsme zatím nedostali z ministerstva školství, proto je nemůžeme studentům vyplatit,“ vysvětlila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Univerzita má podle mluvčí s pozdními platbami z ministerstva zkušenosti z minulých let, proto studentům poslali upozornění, aby s tím počítali.

„Peníze zpravidla přicházejí na přelomu únoru a března, pokud by v tomto termínu peníze nepřišly, bude univerzita hledat způsoby, jak studentům pomoci,“ slíbila mluvčí. Podle vedení školy je ale řešení na straně ministerstva, nikoliv univerzity.

Ministerstvo se hájí tím, že 140 milionů určených pro studenty v zahraničí už odeslalo. „Tyto prostředky standardně posíláme vždy na přelomu února a března a druhou část na podzim každého roku. V tuto chvíli předpokládejme, že finanční prostředky jsou na cestě a dorazí na účty příjemců, tedy studentů potažmo škol,“ hájil postup ministerstva školství jeho mluvčí mluvčí Radek Melichar.                                        

O problémech hovoří studentka MU Zuzana Zmeškalová (zdroj: ČT24)

Podobný problém řeší i VUT, to ale studentům poslalo stipendia ze svého

„Platby z ministerstva školství také nemáme, ale rozhodli jsme studentům poslat stipendia z vlastních zdrojů. Nechceme, aby tím studenti trpěli,“ uvedla mluvčí Vysokého učení technického (VUT) Jitka Vanýsková. Dodala, že škola doufá, že peníze přijdou co nejdříve.

Většině vysokých škol poslalo ministerstvo peníze na stipendia včas. „Studuji na univerzitě v Hradci Králové politologii a bylo mi řečeno, že stipendium mi přijde na začátku ledna. Vše, co bylo řečeno, v podstatě dodrželi,“ sdělila svoji dobrou zkušenost se stipendijním programem Simona Homolková, která vyjela přes Eramus studovat do Itálie.

Co je to Erasmus?

Erasmus je studijní program zaměřený na vysokoškolské vzdělávání. Program se zaměřuje především na studenty, pedagogy a další zaměstnance vysokých škol. Cílem je podpořit spolupráci mezi evropskými vysokými školami, zvýšit jazykovou výuku, informovat o vzdělávacích systémech v různých zemích a dát vzdělání evropský rozměr.

(zdroj: Centrum zahraničních studií MU)

Vydáno pod