Vinaři v Bzenci závodili v řezu réví

Bzenec – Za každou sklenkou moravského vína se skrývá náročná práce. Rostlinky vinné révy se totiž musejí pravidelně prořezávat. A právě v této nedílné součásti pěstování dnes soutěžili vinaři v Bzenci - tamní vinařství uspořádalo už po osmé neoficiální mistrovství ve střihu vína. Podobně jako u vína zde není tolik podstatná kvantita, tedy počet prořezaných keřů, porotci hledí především na kvalitu a vhodnost zvolených řezů.

Do Bzence se soutěž loni přesunula z Velkých Bílovic, kde tato tradice před osmi lety vznikla. Na rozdíl od loňských ročníků ale porotci letos kládli větší důraz na kvalitu řezu, samotná rychlost byla pouze pomocným faktorem. V předešlých ročnících tomu bylo právě naopak. Důvodem této změny je snaha přiblížit tuzemské požadavky standardům mezinárodní soutěže. 

Soutěží se ve dvou kategoriích – Junior do 26 let a Elite. Letos se přihlásila téměř padesátka vinařů včetně jednoho Slováka a jednoho Američana. Mezi účastníky se objevila také jedna žena. Loňský šampion na mezinárodním mistroství, jednadvacetiletý Stanislav Škrobák, ale svůj triumf neobhájil. V Juniorech tentokrát zvítězil Jan Polehňa, v kategorii Elite Roman Slouk.

Soutěž v řezu vinné révy 2012 (zdroj: ČT24)

Konkurence je v Česku velká, říká Stanislav Škrobák

Loňským mistrem České republiky v řezu réví se stal jednadvacetiletý Stanislav Škrobák. Po českém kole, kde zvítězil v juniorské kategorii, a triumfoval také na mezinárodním mistrovství ve Francii.

Kvůli čemu je důležité révu stříhat a jak často se to musí dělat?

Réva se stříhá jednou za rok v období vegetačního klidu, tedy obvykle v březnu až dubnu. Stříhá se především pro omezení výnosů, aby byla udržena kvalita vína, a pro zachování architektury keře, aby se réva dobře obdělávala.

Co všechno je k tomu potřeba? Je pro vinaře náročné se to správně naučit?

Vinař potřebuje především kvalitní nářadí. Já sám stříhám asi od svých deseti let a člověk se v tom neustále zlepšuje. Dá se říct, že vinař se to učí celý život.

Jak takový řez vypadá?

Tady na soutěži řežeme stylem, který se nazývá Gottův řez, který se nejčastěji používá v celé České republice a také v celé Evropě. Spočívá v tom, že na keři ponecháme jeden jednoletý tažeň, zbytek keře se odstraní. Někdy se nechává ještě jeden rašící tažeň jako záloha na další rok. Vybraný tažeň se poté musí ještě očistit a zakrátit.

Jste držitelem také mezinárodního titulu. Liší se v něčem tato česká soutěž od těch světových?

V minulých letech byla tato soutěž orientována hlavně na rychlost a kvalita byla pouze doplňujícím kritériem. To se letos hlavně kvůli té světové soutěži mění, takže kvalita je dnes hlavní.

Liší se od sebe pravidla soutěže v jednotlivých zemích?

V každé zemi se řeže trochu jinak. Když jsem jel loni na mistrovství do Francie, tak jsem se toho obával, ale naštěstí jsme před tím měli trénink a mně se na ty jiné podmínky podařilo adaptovat tak, že se mi podařilo vyhrát.

Pocházíte z vinařské rodiny. Která z činností v péči o víno je vaše nejoblíbenější?

Nejraději samozřejmě ochutnávám ten výsledný produkt. (směje se) Ale pochopitelně bez dobrého střihu není kvalitní víno. V podstatě mě baví úplně všechno kolem vína jako celek.

Sám se dnes také chystáte soutěžit, jak vidíte svoje šance? Roste na Moravě konkurence?

Řekl bych, že poté, co se mi loni podařilo zvítězit, sem všichni letos jedou s cílem hlavně porazit mě. Určitě je zde dobrá základna střihačů, takže konkurence je velká.

Vydáno pod