Za vraždu spisovatelky Monyové má jít Ingr na 15 let do vězení

Brno – Patnáct let ve věznici se zvýšenou ostrahou čeká podle brněnského soudu Borise Ingra, který podle obžaloby loni v létě zavraždil svoji manželku, spisovatelku Simonu Monyovou. Dlouhou dobu předtím ji navíc údajně psychicky i fyzicky týral. Obhajoba navrhovala Ingrovo zproštění pro pochybnosti. Kromě trestu vězení bude muset peněžně odškodnit pozůstalou rodinu v celkové výši téměř dva a půl milionu korun. Proti rozsudku se Ingr okamžitě odvolal.

„O skutkové podstatě stavu nebyly důvodné pochybnosti. Soud dospěl k závěru, že se obžalovaný dopustil zločinu vraždy,“ řekla k rozsudku předsedkyně soudního senátu Dana Kancírová.

Ingr stále trvá na tom, že si z tragické události nic nepamatuje. Proti němu ale svědčí výpověď lékařky zasahující záchranné služby, podle které byl muž sice zraněný, ale při vědomí. V záznamu jeho telefonátu na dispečink záchranářů se k činu dokonce přiznal. Operátorce řekl, že jeho manželka krvácí „z břicha, hrudníku, odevšad“. Na její otázku, kdo ji pobodal, odpověděl „já“.

Záznam telefonátu Borise Ingra na záchrannou službu (zdroj: ČT24)

„Obhajoba spočívala v tom, že nelze přesně určit, k čemu došlo, a nepamatování není účelové. Obžalovaný byl podle svědků i záznamů v nemocnici komunikující a orientovaný,“ uvedla Kancírová. Podle soudního znalce je Ingr vysoce inteligentní, sebestředný, neempatický k okolí a mimořádně přecitlivělý k vlastní osobě.

„Údajnou ztrátou paměti si učinil omluvu pro okolí, aby na něj nebylo pohlíženo tak negativně, což je pro jeho osobnost důležité,“ vysvětlila Kancírová. Podle soudu je ale evidentní, že se Ingr velmi trápí. Za polehčující okolnost vzal v úvahu skutečnost, že se snažil dříve své chování měnit, navštěvoval psychiatra. Pobodané manželce ihned po incidentu přivolal pomoc a vyjádřil lítost. Bodné rány na Ingrově těle ale soud vyhodnotil jako typická sebeporanění.

Vyjádření soudkyně Dany Kancírové k Ingrově údajné ztrátě paměti (zdroj: ČT24)

„Uložený trest v délce patnácti let je adekvátní, respektuje kritéria a naplňuje represivní, preventivní i výchovnou funkci. Protože čin je zvlášť závažný, půjde Boris Ingr do věznice se zvýšenou ostrahou,“ dodala předsedkyně. Finanční odškodnění pozůstalých vyplývá z občanského zákoníku. Nejmladší syn zavražděné spisovatelky, který se teď ocitl zároveň bez matky i otce, má dostat více než milion korun.

Státní zástupkyně, zmocněnkyně i opatrovník nezletilého syna neměli proti rozsudku námitky. Ingr se ale proti všem výrokům v rozsudku po krátké poradě se svým právníkem ihned okamžitě odvolal.

Vraždě předcházelo období bouřlivých manželských neshod

Spisovatelka zemřela počátkem loňského srpna. Její rodinný dům v brněnské městské části Obřany tehdy navštívil manžel, s nímž se před tím rozešla. V té době se v domě zdržoval i jejich sedmiletý syn.

Podle nejpravděpodobnější verze neštěstí Ingr manželce řekl, že jde za synem. Vznikla bouřlivá hádka. "Obviněný napadl manželku s úmyslem usmrtit ji. Zavražděná nejprve utržila ránu tupým předmětem do čela a následně pak četné bodné rány kuchyňským nožem," popsala tragédii v obžalobě státní zástupkyně Iveta Eichlerová. Kvůli mnoha velmi těžkým zraněním na místě zemřela.

Ingr v době činu skočil dvakrát z okna v prvním patře. Ingr se ze zranění způsobených skokem z okna a několika bodných ran, u kterých nelze zcela vyloučit, že si je způsobil sám, vyléčil a pak nějaký čas pobýval na psychiatrii věznice v Brně-Bohunicích. Poté byl přemístěn do cely.

Simona Monyová s manželem
Zdroj: ČT24/www.monyova.cz

Manželství Ingrových procházelo podle jejich známých bouřlivým vývojem. „V posledních letech jsme měli italskou domácnost,“ připustil u soudu Ingr. Jednostranné domácí násilí ale odmítá. „Často jsme se hádali a potyčky byly oboustranné. Syn vždycky říkal – rodiče se perou, ne táta bije mámu,“ hájil se obviněný.