Tendr na stavbu kompetenčního centra vypíše kraj znovu

Kuřim - Stavba Kompetenčního centra v Kuřimi nabrala tříměsíční skluz a kvůli tomu zatím nemůže čerpat peníze z Evropské unie. Centrum, které má sloužit strojírenským firmám, chce postavit Jihomoravský kraj. Kvůli potížím s projektem teď musí žádat ministerstvo průmyslu o prodloužení termínů.

Výběrové řízení na firmu, která se ujme stavby nového centra, musel Jihomoravský kraj zrušit. Přihlásil se totiž pouze jeden zájemce. „U takto velké zakázky je to problematické. Cena, kterou tento zájemce nabídl, byla podstatně vyšší, než s jakou počítal projekt. Tím by se zvýšily náklady, které by musel hradit Jihomoravský kraj,“ vysvětlil důvody náměstek jihomoravského hejtmana Václav Božek (ČSSD).

Zatímco projekt počítal s cenou 35 milionů korun, jediný zájemce nabídl cenu o více než 9 milionů vyšší. „Když je nabídka jedna a navíc o tolik vyšší, jsou to hned dva signály toho, že je něco špatně,“ míní právnička Transparency International Radka Pavlišová.

Kraj si proto nechal zpracovat odborný posudek, který měl odhalit případné nesrovnalosti v projektu. „Samozřejmě k chybě v nacenění některé z položek dojít mohlo,“ připustil Božek. Dodal ale, že navržená cena je podle něj skutečně reálná. Žádné zásadní nedostatky neodhalil ani posudek.

Hodnotící komise tlačila na kraj, aby firma zakázku získala za každou cenu

Zvláštní byl ovšem postup kraje – hodnotící komise v čele s radním Zdeňkem Dufkem varovné signály ignorovala a naopak dělala vše pro to, aby vítězná firma FRAMA zakázku získala. Dvakrát jí dala možnost vysvětlit nesrovnalosti v její nabídce a nakonec radě kraje doporučila vzít si na zaplacení zakázky půjčku.

  • Václav Božek autor: TS Brno, zdroj: TS Brno
  • Zdeněk Dufek autor: ČT24, zdroj: ČT24

„Správný postup je nechat si nejprve prověřit, zda nebyly vady v zadávacím řízení,“ vysvětlila právnička. Kraj zde ale postupoval přesně naopak. Otázkou zůstává také to, proč o zrušení výběrového řízení rozhodl kraj až teď, tedy sedm měsíců poté, co problém v zadávacím řízení vyplynul.

„Komise výběrové řízení nezrušila, protože jí podle zákona tato pravomoc nenáleží. Následně o této záležitosti probíhala debata na úrovni rady kraje,“ uvedl předseda hodnotící komise Zdeněk Dufek (ČSSD), který se k záležitosti odmítl blíže vyjadřovat s tím, že je vázán mlčenlivostí.

Kompetenční centrum v Kuřimi se má stát výzkumně-vývojovou platformou pro české firmy z odvětví obráběcích strojů, strojírenské výrobní techniky a technologie. Poskytne firmám laboratorní i administrativní zázemí. Jihomoravský kraj tím chce podpořit konkurenceschopnost tuzemských strojírenských firem. Centrum vznikne rekonstrukcí objektu bývalého výpočetního střediska TOS Kuřim.

Opětovné vypsání výběrového řízení pro kompetenční centrum znamená zdržení minimálně čtvrt roku. „Nyní čekáme na odpověď ministerstva průmyslu a obchodu, které musí nejprve schválit změny v projektu. Poté budeme moci vypsat nový tendr. Předpokládáme, že ten už osloví více firem,“ tvrdí Božek. Podle něj jsou takové komplikace v zadávacím řízení u velkých projektů běžné a neočekává, že by prodloužení projektu ministerstvo neodsouhlasilo.

Stavbu strojírenského centra brzdí nejasnosti (zdroj: ČT24)
Vydáno pod