Brněnští vysokoškoláci pořádají Noc univerzit a happeningy

Brno – Celý týden se v jihomoravské metropoli ponese ve znamení studentské revolty proti plánovaným vysokoškolských reformám. Svůj nesouhlas začnou brněnští vysokoškoláci dávat najevo už dnes v pravé poledne, kdy na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity začíná výtvarný workshop „Namaluj svůj názor na VŠ reformy“. Akce se koná v rámci Týdne neklidu.

Silná slova, žádné argumenty – to je název přednášky profesora Zbyňka Vybírala, se kterou předstoupí na dnešní Noci univerzit. Bohatý program přednášek, diskuzí i uměleckých happeningů má studentům dát možnost vytvořit si na plánované reformy svůj názor a vyjádřit jej. Třeba protestním pletením ponožek, bodypaintingem nebo namalováním obrazu.

Do programu Noci univerzit se vedle studentů a studentských spolků zapojili i vyučující z brněnských univerzit. Přednášky si připravili například profesor Jiří Zlatuška z Masarykovy univerzity (MU) nebo docentka Eva Münsterová z Vysokého učení technického (VUT). „Budeme řešit školné, ale i pozitivní podobu reformy. Pokusíme se reformu navrhnout tak, aby podle nás pomohla kvalitě vysokých škol,“ popsal předseda studentské komory Akademického senátu MU Pavel Troubil.

Vyjádření Václava Drozda, mluvčího iniciativy Brno za svobodné VŠ (zdroj: ČT24)

Program Noci univerzit najdete na Facebooku.

Už dnes se studenti připravovali na úterní demostraci. Studenti v atriu fakulty psali transparenty na plátno a malovali hesla na kartony. Do příprav se zapojily desítky studentů.

Týden neklidu předznamenala minulý týden přednáška k reformě

Už minulý týden ve čtvrtek uspořádali studenti informační přednášku k reformě, dnes začne program naplno. Na pondělní Noc univerzit navážou brněnští vysokoškoláci úterním protestním pochodem. Ten začne v 16 hodin na Malinovském náměstí, skončit má na náměstí Svobody. Studenti mají naplánovanou trasu vedoucí kolem Rektorátu MU a VUT, Filozofické fakulty a Fakulty sociálních studií.

Trasa 2. pochodu studentů v Brně (autor: Týden neklidu)
Zdroj: ČT24/Týden neklidu

Středeční akce se zčásti přesunou do Prahy, kde pochod začíná v deset hodin. Ve dvanáct hodin v Brně ožije stará budova Fakulty výtvarných umění VUT na Údolní ulici. Studenti pořádají další diskuze, projekce filmů a performance.

Týden neklidu skončí ve čtvrtek hapeningem „S vášní pro vzdělání“. Svoji lásku ke svobodným veřejným vysokým školám chtějí studenti demonstrovat hromadných polibkem na náměstí Svobody.

Kompletní program Týdne neklidu najdete na Facebooku.

Co studenti návrhu vytýkají?

Návrh umenšuje vliv akademické obce na chod vysoké školy a některé důležité pravomoci předává externím aktérům. Vysoké školy tak budou vystaveny působení netransparentních zájmů.

Návrh snižuje zastoupení studentů v akademických senátech vysokých škol. Tato redukce povede k proměně dosavadního kolegiálního prostředí vysokých škol v prostředí školicích středisek.

Návrh mění „tituly“ docentů a profesorů na funkční místa. Tím způsobí zakonzervování současného stavu a výrazně omezí motivaci mladých akademických pracovníků. 

Návrh obsahuje variantu školného, která nepovede ani ke zvýšení motivace studentů, ani k nárůstu kvality vysokého školství. Vzhledem ke snižování výdajů na vysoké školy školné ani nezlepší finanční situaci vysokých škol. Na návrhu vydělá pouze bankovní sektor.

Návrh nového systému zajišťování kvality vysokých škol je nekoncepční a nedopracovaný, zároveň se ale jedná o radikální změnu, které se budou muset vysoké školy přizpůsobit. Přizpůsobování se nedodělku nepovede ke zvýšení kvality, ale pouze k chaosu.

Návrh rezignuje na regulaci poměrů na soukromých vysokých školách a nereaguje ani na problémy související s rapidním nárůstem jejich počtu.

(zdroj: Kritický průvodce „reformou“ vysokých škol)

Výhrady studentů shrnuje Kritický průvodce „reformou“ vysokých škol.