Pyrotechnici odstřelovali led ve Svratce

Tišnov – I přes usilovnou snahu vodohospodářů ucpaly ledové kry koryto řeky Svratky v Tišnově na Brněnsku. Dvoukilometrový úsek byl zcela neprůchodný a hasiči proto museli přistoupit k odstřelování zamrzlé řeky.

Odstřelování ledu na Svratce u Tišnova (zdroj: ČT24)

Hasičští pyrotechnici postupovali ucpaným korytem směrem k Tišnovu, aby postupně uvolnili koryto ucpané řeky. Odstřely plánovali po šedesáti metrech. Při práci jim musela asistovat také policie, která se starala o bezpečnost. Neobvyklá situace totiž k řece přilákala desítky místních lidí, kteří sledovali snahu o zprůchodnění řeky. Odstřelený led pak kráčející bagry odstraňovaly z koryta řeky, aby ji kry neucpaly jen o několik kilometrů níže.

Pyrotechnikům se podařilo od rána několik odstřelů, velká část ledu ale v řece přesto zůstává. Na každý odstřel se pyrotechnici připravují více než hodinu. Celá akce tak postupovala jen velmi pomalu. I když se podaří led odstřelit a ten začne odplouvat, jakákoli překážka vede k jeho novému hromadění. To se stalo i v odpoledních hodinách, kdy led v zátoce uvíznul a vytvořil novou bariéru, kterou bylo nutné rozbít. Vodohospodáři proto nejen odklízejí nahromaděné kry, ale rozbíjejí i zamrzlou hladinu. Práce na odstraňování ker by měly pokračovat i zítra.

Boj s ledem trvá už druhým dnem

Obyvatelé Tišnova, bydlící v blízkosti řeky, za sebou mají bezesnou noc, kdy chodili kontrolovat stoupající hladinu v obavách, aby nemuseli opustit své domovy. Situaci stále zhoršuje i pravý přítok Svratky – Loučka, jejíž hladina kvůli tajícímu sněhu několikanásobně zvýšila svůj průtok.

Přestože voda v ucpaném úseku Svratky nemá kudy téci, naštěstí se zatím vylila jen do okolních polí pod Tišnovem. 

Vydáno pod