Ingr přiznal záchranářům, že Monyovou pobodal. Teď si to nepamatuje

Brno – Boris Ingr bezprostředně po útoku na svoji manželku a spisovatelku Simonu Monyovou přiznal, že ženu pobodal on sám. Vyplývá to ze záznamu dispečinku záchranné služby, který dnes zazněl u soudu. Operátorce na tísňové lince Ingr řekl, že jeho žena je pobodaná a silně krvácí. Na její dotaz, kdo ji pobodal, odpověděl „já“. Dnes Ingr řekl, že si na to nepamatuje.

U soudu dnes už nevypovídali žádní svědci, procházely se pouze listinné důkazy. Jedním z nich byl záznam z dispečinku záchranné služby, kam Boris Ingr po útoku na Monyovou zavolal. Operátorce řekl, že jeho manželka krvácí „z břicha, hrudníku, odevšad“. Na její otázku, kdo ji pobodal, odpověděl „já“. „Nepamatuji si to, nevím, že bych tam volal,“ reagoval u soudu. Výpadky paměti má údajně Ingr i v dalších důležitých momentech, podle soudních znalců je to ale účelová lež.

Záznam telefonátu Borise Ingra na záchrannou službu (zdroj: ČT24)

Soud také zkoumal údaje z mobilů obou manželů. Kriminalisté zjistili, že téměř v 70 procentech kontaktoval Ingr Monyovou. V den, kdy spisovatelka zemřela, si vyměnili téměř čtyři desítky sms zpráv a telefonátů.

O týrání věděli všichni její blízcí. Vyhrožoval, že ji zabije, popsal bratr Monyové

Výpovědi nejbližších příbuzných potvrdily, že všichni věděli, že Boris Ingr svoji ženu týrá. Její bratr si modřin a šrámů všiml už před dvěma lety. „Odletěli jsme sami spolu do Egypta, ale Boris tam dorazil taky. Poslali jsme ho pryč, protože říkal, že když ji nebude moct mít on, tak ji radši zabije,“ řekl ve výpovědi, kterou dnes soudkyně přečetla. Podle něj také často jejich sedmiletému synovi Šimonovi říkal, že maminka brzo umře.

Podle výpovědi matky Simony Monyové Jitky Urbánkové nechtěla spisovatelka nic řešit s policií. „Zbyla mi od ní jen poslední sms: Točil ve Francii, mě to stálo 28 tisíc, ale tři dny klidu za to stálo,“ uvedla Urbánková.

To, že poslední tři roky se vztah manželů rapidně zhoršoval, potvrdili také oba synové autorky z prvního manželství. „Na začátku roku přestala matka tajit, že ji bije a psychicky deptá,“ popsal starší syn Michal. Ingr výpovědi rodiny zpochybnil.

Ingrova bývalá žena jej nepopsala jako násilníka, ale spíš jako slabocha. „Když se napil, tak byl hlučný, dělal ostudu, ale nebyl násilnický,“ vylíčila exmanžela Simona Ingrová Horavová.

Na jednání soudu dnes dorazil také otec Simony Monyové. Když policejní eskorta přiváděla Borise Ingra k soudu, otec na něj sprostě zavolal a vyčetl mu, že zničil celou rodinu.

Přišel jsem o podstatu života, děti o matku, prohlásil Ingr ve své závěrečné řeči

Státní zástupce navrhl trest v první polovině zákonné sazby, tedy dvanáctiletý až patnáctiletý trest, a navíc odškodnění pozůstalých.

„Domnívám se, že spekulace, jestli si pamatuje nebo ne, nejsou na místě. Nikdo to nemůže vědět. Navzdory posudkům mohlo jít o takzvaný patický afekt, způsobený léky, alkoholem, vyčerpáním,“ řekl Ingrův obhájce. Podle něj je v případu řada nejasností a rozporů týkajících se údajného týrání Monyové. „Svědci, kteří vypovídali o týrání, to nikdy neměli od sebe na vlastní oči,“ dodal. V závěrečné řeči požádal o zvážení všech důkazů a v případě pochybností zproštění viny.

Závěrečná řeč Borise Ingra

„Přišel jsem o podstatu života, děti o matku… Nevím, co se stalo, muselo to být něco strašného. Nejde mi na rozum, že bych takto napadl manželku, navíc když jsem nechodil. Jak bych na ni mohl nějaký takový útok provést?“

„Převažuje lítost o milovaného člověka, z toho se nedá vzpamatovat.“

Soud další projednávání odročil na 29. února. Měl by zaznít rozsudek.

Simona Monyová
Zdroj: ČT24/ISIFA

Oblíbená autorka zemřela počátkem loňského srpna. Manžel, s nímž se Simona Monyová krátce předtím rozešla a vystěhovala ho z jejich rodinného domu v brněnské městské části Obřany, v kritický den přišel s tím, že chce jít uložit syna.

Manželé se kvůli tomu pohádali. „Obviněný napadl manželku s úmyslem usmrtit ji. Zavražděná nejprve utržila ránu tupým předmětem do čela a následně pak četné bodné rány kuchyňským nožem,“ popsala tragédii v obžalobě státní zástupkyně Iveta Eichlerová. Kvůli mnoha velmi těžkým zraněním na místě zemřela.

Výpověď Gabriely Ondráčkové, která chodila hlídat syna Ingrových

"V ten den jsem přijela asi o půl druhé, abych pohlídala kluka. Ingrová potom jela na schůzku s Ingrem. Když se vrátila, byla smutná, tak jsme si řekly, že si uděláme pěkný večer. Všichni tři jsme seděli na dvoře, poslouchali hudbu. Po půl deváté přijel pan Ingr, že chce jít uspat syna. Ingrová mu to první nechtěla dovolit, ale pak si to rozmyslela. Odešel s klukem do domu, my zůstaly na dvorku. Ingrová pak šla sama nahoru. Slyšela jsem hádku. Snažila jsem se to nevnímat. Pak hádka ustala a Ingrová přišla na dvůr s chlapcem a řekla, že Ingr vyskočil z okna, že musí se sousedem zjistit, co se stalo. Mezitím jsem byla s dítětem. Najednou přijela zásahovka, vykopli dveře, šli nahoru. To jsem už nevěděla, co se děje."

Ingr tvrdí, že si nic ze zásadních momentů toho večera nepamatuje. „Vybavuji si jen pár mžiků. A pak jak ležím a nějaká paní mě ošetřuje. Tady jsem se dozvěděl, že manželka je mrtvá,“ řekl Ingr u soudu.

Ingr ztrátu paměti nejspíš jen účelově předstírá, vypověděly znalkyně

Obhajobu Ingra, že si z osudného večera pamatuje jen krátké úseky, vyvrátily u soudu obě soudní znalkyně. Podle nich Boris Ingr nejednal v nepříčetnosti, ale moc dobře věděl, co dělá. 

„Jeho paměť je poměrně velmi dobře zachována. Z paměti mu takzvaně vypadly určité okamžiky, které jsou vlastně pro tu věc důležité, a to samo o sobě je naprosto nepravděpodobné,“ popsala psychiatrička Marta Holanová.

„Není to pravda, věděl, co dělá. Normálně jsme s ním mluvili, byl při vědomí,“ oponovala ošetřující lékařka záchranné služby. „Když nás policisté volali do domu, že tam leží pobodaná žena, křičel na nás, ať zachráníme ji a na něj ať se vykašleme,“ dodala.

Ani spekulace o tom, že se manželé v šarvátce pobodali navzájem, se nepotvrdila. „V případě Borise Ingra to byla velmi povrchní zranění. Právě proto vše svědčí pro to, že si zranění způsobil sám,“ vypověděl u soudu soudní lékař Michal Zelený. Zranění spisovatelky byla natolik vážná, že po surovém útoku neměla šanci na přežití. Smrtelné bylo probodnutí plíce, žena zemřela po pár minutách.

Manželství Ingrových procházelo podle jejich známých bouřlivým vývojem. „V posledních letech jsme měli italskou domácnost,“ připustil u soudu Ingr. „Vyvrcholilo to po dovolené na Kubě. Říkala mi, že není spokojená a myslí si, že jsem nevěrný. Že se mi líbí mladé holky. Měla pocit zneuznání a nenechala si to vymluvit. Chtěla si vzít prášky a spáchat sebevraždu,“ uvedl.