Mateřinka ve Fryštáku zůstává kvůli škodlivým minerálním vláknům zavřená

Fryšták - Mateřská škola ve Fryštáku na Zlínsku je až do odvolání zavřená. Pátrání hygieniků po nebezpečném azbestu sice rakovinotvornou látku ve vzduchu vyloučilo, odhalilo však jiná zdraví škodlivá minerální vlákna zatím neznámého původu. Fryštácká mateřinka byla prvním ze šestnácti vytipovaných míst v kraji, kde kontrolní testování probíhalo.

Budova fryštácké mateřské školy zatím zůstává prázdná. I když hygienici ve vzduchu nenašli obávaná azbestová vlákna, zjistili nadlimitní množství jiných neviditelných minerálních vláken, která ve školce taky nemají co dělat. „Dostávají se vdechováním až do plicních sklípků a mohou ve svém důsledku zhoršit samočisticí funkci plic. To znamená, že může docházet k častějším onemocněním dýchacích cest,“ popsala rizika nalezených látek zlínská hygienička Ivana Lukašíková. 

Školka je kvůli nebezpečnému nálezu ode dneška až do odvolání uzavřená. A tak tatínek Pavel Rektořík vedl ráno tříletého syna Jakuba do blízké základní školy. V přístavbě mají místnosti zařízené jako v mateřince. Pavel Rektořík nález považuje za nepříjemný, je ale rád, že se na problém přišlo. „Překvapení to bylo, ale jelikož je náhradní možnost, kde dítě umístit, jsme rádi za to, že se to vyřešilo tímto způsobem. Je dobře, že se problém ve školce odstraní už nadobro,“ řekl tatínek. 

Mluvčí fryštácké radnice Pavel Nášel (zdroj: ČT24)

Pavel Rektořík nemá možnost využít pohlídání svého syna například u babiček, za náhradní prostory školky byl proto vděčný. Z více než stovky dotčených rodin projevila zájem o náhradní variantu necelá polovina. „Ve škole nám nechali prostor vlastně pro ty děti, které opravdu nemůžou zůstat doma. Někteří rodiče si dokonce vzali i dovolenou, za to jim moc děkujeme,“ uvedla zástupkyně ředitelky mateřské školy ve Fryštáku Helena Lupačová. 

Mateřskou školu navštěvuje 148 dětí, ale 36 z nich je stále ve třídách v budově školy. Omezení se tedy týká 112 dětí.

Za malými azylanty se ještě dopoledne stěhovala jejich lehátka, na kterých děti tráví odpolední siestu. Naopak vedení školky ani radnice si klidný spánek dovolit nemohou. Už domlouvají specializovanou firmu, která musí nejprve odhalit zdroj škodlivých vláken a následně je zlikvidovat. „Je zajímavé, že to bylo právě jenom ve druhém patře. V důsledku toho bylo samozřejmě nutné přijmout rychlá opatření,“ objasnil mluvčí fryštácké radnice Pavel Nášel. 

Provizorium zřejmě potrvá řádově několik týdnů. Na přesnější odhad si vedení fryštácké radnice zatím netroufá. Už teď ale sklidilo pochvalu od hygieniků za rychlou reakci. „Je to vzorové a zodpovědné chování zřizovatele,“ pochválila fryštátskou radnici hygienička Lukašíková.

Azbestové dědictví

Kontroly škol začaly poté, co byla v některých objektech zjištěna přítomnost karcinogenních azbestových vláken. Zvýšené množství azbestu zjistili kontroloři v několika školách například v Praze a Českých Budějovicích. Panely, které azbest obsahují, se používaly zejména při výstavbě v 70. a 80. letech. Je z nich postaveno mnoho sídlištních škol, ale i zdravotnických zařízení a nákupních středisek. Při necitlivé rekonstrukci se mohou z panelů do objektu dostat karcinogenní látky.