Luxusní hotel v centru Brna se znovu otevřel

Brno - Městský dvůr na Šilingrově náměstí v Brně, kde nový hotel sídlí, má za sebou historii plnou zvratů. V minulosti sloužil jako činžovní dům, soud, muzeum, stomatologická klinika, policie a naposledy před rekonstrukcí padal na hlavu úředníkům stavebnímu úřadu městské části Brno-střed. Jako hotel byl poprvé do provozu uveden v polovině roku 2009. Až nyní ho ale převzala španělská společnost Barceló, pro kterou byla dominanta náměstí rekonstruována.

Jak se v novorenesanční stavbě z roku 1855 střídaly instituce, tak také budova postupně chátrala. Nakonec se město rozhodlo, že na opravu památky nemá peníze a prodalo ji španělskému developerovi – společnosti Comsa. Ta ji od počátku rekonstrukce připravovala pro hotelový řetězec Barceló, jenže týden před převzetím hotelu došlo k překvapení. Provozovatelé sítě 160 hotelů po celém světě odmítli hotel převzít. Více než dva roky ji proto provozovala sama firma, která budovu rekonstruovala.

  • Městský dvůr na Šilingrově náměstí zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3313/331208.jpg
  • Památka léta chátrala zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3313/331210.jpg
  • Památkáři dbali na opravu nějmenších detailů zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3313/331212.jpg

Dva měsíce zůstal hotel zavřený

„Během této doby došlo k úpravě interiéru na standardy řetězce Barceló,“ vysvětlil důvody přechodného zavření hotelu jeho ředitel Alejandro Martín. Ten se neskrývá s představou hotelu jako luxusního zázemí pro náročné hosty. V hotelu proto nechybí luxusní pokoje, konferenční sály, prostor pro relaxaci, ale také například prezidentský apartmán.

„Ve vší úctě k lokálnímu trhu chceme využít zázemí silné společnosti a dostat do Brna události, které by tu jinak třeba nebyly,“ řekl Martín s tím, že hotel má jako jeden z dlouhodobých cílů i pořádání různých kongresů.

Přestože hotel zahájil svoji činnost dnes, hlásil obsazení 30 procent z celkových 119 pokojů. S ohledem na celkovou obsazenost v nejlepších brněnských hotelích v posledních letech, která se pohybuje mezi 40–50 procenty, je to pro začátek slibné číslo. Sami zástupce řetězce očekávají, že by v letošním roce měli mít hotel z poloviny obsazený.