V Ráječku stojí místo solární elektrárny jen stojany

Ráječko - Nelegálně rozestavěná solární elektrárna trápí obec Ráječko na Blanensku dál. Firma totiž před časem zastavila veškeré práce a na rozlehlém pozemku vedle hřbitova tak zůstaly jen kovové konstrukce. Co bude se stavbou dál, kdy a jestli vůbec ji investor dokončí, zatím nikdo neví.

Firma Papeno práce přerušila před necelým půlrokem. Zjistila, že stavbu by nestihla dokončit do termínu, do kterého stát nabízel výhodné podmínky na fotovoltaiku. Investor práce zastavil a kovové konstrukce tak hyzdí krajinu.

„Podle informací, které máme, investor práce dočasně zastavil a čeká, jak dopadne ústavní stížnost ohledně výstavby fotovoltaických elektráren v rámci celé České republiky,“ upřesnil vedoucí stavebního odboru v Blansku Petr Rizner. Podle toho se rozhodne o dokončení elektrárny. 

Jednatel firmy Pavel Novák se dnes pro Českou televizi odmítl vyjádřit.

NO COMMENT: Okolí Ráječka hyzdí nedostavěné torzo fotovoltaické elektrárny (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Ráječka jsou teď naštvaní. Část se stavbou vůbec nesouhlasila, část doufala, že do obecního rozpočtu přinese desítky milionů. Teď jsou všichni zajedno – chtějí, aby se to vyřešilo. „Ať to buď dokončí, nebo zlikvidují,“ vyjádřila stručně názor lidí obyvatelka Ráječka. „Je to špatné, zůstalo tady 30 hektarů neobdělané půdy, elektrárna je taky nedodělaná a nikdo s tím nic nedělá,“ zlobil se starší muž.

Obec už se smířila i s tím, že slíbených 30 milionů za elektrárnu do rozpočtu jen tak nepřiteče. „Peníze by se nám hodily, roční splátka ve výši 1,5 milionu korun by významně posílila náš rozpočet. Ale v současné době je asi úplně zbytečné se o tom bavit. Realizace je zatím v nedohlednu,“ dodal starosta Vít Rajtšlégr (ČSSD).

Dvě ze tří částí fotovoltaické elektrárny mají platné stavební povolení

Firma Papeno na sebe upoutala pozornost v polovině roku 2010, kdy stavbu elektrárny zahájila nelegálně. O stavební povolení požádala až dodatečně. Za černou stavbu firma dostala dvě pokuty v řádu stovek tisíc. „Jedna pokuta už byla zaplacena, u druhé jsme se dohodli na splátkách,“ řekl vedoucí stavebního odboru Rizner.

Firma už získala dodatečné stavební povolení na dvě ze tří samostatných částí elektrárny. „U té třetí jsme investora požádali o obnovení některých stanovisek, protože ta současná už nejsou platná, a o doplnění projektové dokumentace o to, jak bude odváděna dešťová voda. Dokumenty musí dodat do konce března,“ popsal stav Rizner.

Stavba v minulosti rozzlobila také úředníky z odboru životního prostředí. Firma bez povolení vykácela remízek. „Za to jsme jí udělili pokutu 30 tisíc korun a do dodatečného stavebního povolení zanesli podmínku, že místo musí znovu zalesnit,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí v Blansku Pavel Konečný. Jenže poslední kontrolní den ukázal, že to investor zatím neudělal. Stavební úřad mu tak může udělit další pokutu.

Jednatel firmy Pavel Novák se už dříve vyjádřil, že mu pokuty nevadí. Strategie rychle stavět i s rizikem určité finanční ztráty se mu prý vyplatí. „Já nepáchám žádný trestný čin, je to pouze přestupek. Pořád je pro mě příjemnější zaplatit pokutu, než zastavit stavbu,“ řekl na začátku října v telefonickém rozhovoru pro ČT Pavel Novák.