Brněnští vědci vyvíjí supertvrdý lak, který nahradí zubní sklovinu

Brno – Vědci ze Středoevropského technologického institutu (CEITEC) vyvíjí převratný vynález, který by mohl znamenat revoluci v zubním lékařství. Ve spolupráci s laboratořemi Vysokého učení technického (VUT) v Brně vytvořili unikátní lak se speciálními nanočásticemi, který dokáže nahradit přírodní zubní sklovinu. Lak ještě není patentován, proto vědci bližší podrobnosti tají.

„Lak je unikátní v tom, že kromě ochrany dentinu a měkčích zubních tkání proti erozi nabízí také zdravotně nezávadné bělení zubů, ochranu proti vzniku zubních kazů a také omezuje zápach z úst,“ představil ultratvrdý lak ředitel ústavu chemie materiálů VUT a pracovník CEITEC Josef Jančář. Další výhodou je pak to, že se lak může nanášet nejenom na zdravé zuby, ale také na plomby a významně tak prodloužit jejich životnost.

Oproti umělým sklovinám na bázi keramiky, které nabízí některé zubní kliniky, má vyvíjený lak výhodu v tom, že není příliš křehký a vydrží i prudké změny teplot. Navíc je zcela neinvazivní. Při jeho nanášení není potřeba odstraňovat zubní tkáň, což je při dnešním používání umělých sklovin běžná praxe.

Ředitel ústavu chemie materiálů Josef Jančář o supertvrdém laku (zdroj: ČT24)

„Látka se nanáší na povrch zubu aplikátorem, poté se pomocí štětečku vytvoří tenká vrstva, která se během třiceti vteřin vytvrdí polymerační dentální lampou, která je již dnes součástí většiny zubních ordinací,“ vysvětlil vědecký pracovník CEITEC Petr Poláček. Laboratorní vzorek této látky je zatím sněhově bílý. Pokud by byl v budoucnu skutečně prakticky využíván, bylo by možné jej tónovat do potřebných odstínů skutečných zubů.

I když se fáze laboratorního zkoumání chýlí ke svému závěru, vědci ještě musí vyřešit, jak přejít od výroby malého laboratorního množství k masovější produkci. „Samotný lak se vyrábí z běžných surovin, nicméně způsobem, který je zcela unikátní a dává mu zmíněné vlastnosti,“ dodal Jančář.

Lak je nyní na testech simulovaného žvýkání v německém Regensburgu, a pokud všemi testy projde, podají brněnští vědci patentovou přihlášku. Následovat mohou klinické testy, které budou zjišťovat například vedlejší účinky. Pokud bude lak použitelný pro lékařskou praxi, může být přípravek dostupný do během dvou až tří let. Soukromé firmy o něj už teď ale projevují zájem.