Budova v kyjovské nemocnici stojí, chyba je zřejmě v auditu

Kyjov - Podle informací České televize lze zpochybnit znalecký posudek o stavbě v kyjovské nemocnici, který si před časem nechal zpracovat Jihomoravský kraj. Audit tvrdil, že v areálu chybí přístavba za 28 milionů korun, budova ale podle bývalého vedení nemocnice stojí. Údajná skartace účetních dokladů, která měla znemožnit dohledání fakturovaných částek, se nekonala. Dokumenty existují, jen si je při auditu v archivu nikdo nevyžádal.

Když byl v lednu dokončen krajský audit na přestavbu kyjovské nemocnice, výsledek byl jednoznačný – přístavba SO 02 podle posudku v komplexu úplně chybí, někdo si za ni ale nechal zaplatit 28 milionů korun. Výsledek auditu zmobilizoval krajské úředníky i současné vedení nemocnice, které ihned podalo trestní oznámení. Bývalé vedení nemocnice Kyjov však tvrdí, že přístavba reálně stojí a zaměstnanci kolem ní denně chodí. 

„Po odvysílání reportáže jsem se spojil s tehdejším investičním náměstkem, který měl celou akci na starosti. Po čase jsme se dovtípili, která stavba mohla chybět. Kvůli tomu, že budovy byly v průběhu let přejmenovány a v různých dokumentech byly označneny různými čísly, mohlo pro nezkušeného nebo laika dojít k záměně těch objektů,“ popsal bývalý ředitel Petr Hudeček. 

Konkrétně název označující původně celý pavilon nakonec figuroval pouze jako název spojovacího koridoru. V tuto chvíli mohlo dojít k záměně. „Mohlo k tomu dojít v případě, že posuzovatel neměl k dispozici veškeré podklady, což je ovšem jako znalec povinen si zajistit,“ uvedl bývalý náměstek pro investice Josef Vašulka. 

Hovoří bývalý ředitel kyjovské nemocnice Petr Hudeček (zdroj: ČT24)

Skartace se nekonala 

Prostá záměna jedné budovy za druhou ale netvořila celý problém. Právní zástupce, který na základě posudku podal na bývalé vedení nemocnice trestní oznámení, tvrdil, že nechybí jen budova samotná, ale také potřebná dokumentace. „Nedohledali jsme žádné finanční doklady, to znamená, že dnes nejsme schopni prokazatelně doložit, jaké byly finanční toky,“ řekl na konci ledna ve vyjádření pro Českou televizi právní zástupce nemocnice Radek Ondruš. 

Vyjádření bývalého náměstka pro investice Josefa Vašulky (zdroj: ČT24)

České televizi se ale podařilo zjistit, že zmiňované doklady existují, jen si je podle pracovníků archivu nikdo za poslední roky nevyžádal. „Jednak máme dokumentaci týkající se stavby, která by měla být trvale uchována. Pokud jde o finanční účetnictví, tak tady nebyla prováděna skartace od roku 1992 a dokumentace je zde kompletně uložena,“ potvrdila pracovnice archivu Šárka Šmaková. 

Shrnuto – podle bývalého vedení nemocnice byly všechny peníze prostavěny a vše lze doložit doslova černé na bílém. Na druhé straně kraj jako zřizovatel nemocnice problematický posudek hájí tím, že nemůže zpochybnit kulaté razítko. Z čeho samotní znalci při tvorbě auditu pro kraj vycházeli, odmítli České televizi říct s tím, že jsou vázáni mlčenlivostí. Případem se zabývá i policie a Okresní státní zastupitelství v Hodoníně.

Budova SO 02 – reálná nebo neexistující?

Ještě na konci ledna situace vypadala naprosto opačně. Jasný verdikt krajského auditu říkal, že část objektu, který měl být postaven, chybí. Za neexistující přístavbu bylo vyfakturováno 28 milionů korun. Vedení kraje spolu se současným vedením kyjovské nemocnice proto podalo trestní oznámení. Výsledky auditu ale už tehdy zpochybnilo bývalé vedení nemocnice spolu s firmou, která budovu chirurgie stavěla. Na stranu oponentů se přidal i stavební úřad, podle kterého vyrostla budova v souladu s projektovou dokumentací.

Nejasnosti kolem budovy SO 02 byly odhaleny kvůli problémům se statikou objektu. Rada Jihomoravského kraje zadala řediteli nemocnice Josefu Pejchlovi, aby nechal zpracovat znalecký posudek, který měl příčiny problémů objasnit. Od té chvíle se roztočila spirála vzájemných slovních přestřelek a trestních oznámení.