Blatničce hrozí sesuv svahu bývalé skládky

Blatnička – Blatničku na Hodonínsku ohrožuje svah, který se už od povodní v roce 2010 pomalu sesouvá. Pokud se zřítí, mohl by s sebou vzít i silnici vedoucí do obce. Jenže investice do zabezpečení svahu téměř pětkrát převyšuje rozpočet obce s pěti sty obyvateli. Vesnici se už zavázalo pomoct Ministerstvo životního prostředí, o zbytek chce požádat kraj.

Sesuvy půdy odstartovala blesková povodeň v roce 2010. „Od té doby se v úseku dlouhém 300 metrů sesouvá půda i se stromy. Obáváme se, že v době tání nebo při dlouhodobých srážkách by se masa hlíny a materiálu ze zavezené skládky mohla sesunout a vzít s sebou také část silnice, která je pod svahem,“ popsala strach místních starostka Jarmila Hrušková (nez.). 

Problematické místo bylo před padesáti lety využíváno jako skládka, která byla později zavezena. „Právě to dnes způsobuje problémy – materiál je nesourodý a všechna voda z okolí je zadržována tady. Podmáčený svah se potom snadno utrhne,“ vysvětlila důvod sesuvu starostka.

Starostka Blatničky Jarmila Hrušková (nez.) ukazuje problémový svah (zdroj: ČT24)

Geologové po průzkumech potvrdili, že je potřeba svah zajistit. Zajištění svahu by stálo 18 milionů, Blatnička si ale takovou investici nemůže dovolit. Poslala proto žádost o dotaci na Ministerstvo životního prostředí. „Nejprve nám nabídli, že uhradí polovinu nákladů na zabezpečení svahu. Když si svah přijeli prohlédnou osobně, slíbili nám maximální, tedy sedmdesátiprocentní dotaci,“ řekla starostka.

Blatnička by i tak měla ze svého zaplatit pět milionů. Pro obec, která ročně hospodaří s jedním milionem, je to ale nereálné. Obrátila se tedy ještě na Jihomoravského kraj, který už přispěl 150 tisíci na samotný projekt zabezpečení svahu.

„Pro takové situace nemáme žádný speciální dotační titul, protože to na jižní Moravě není častý problém. Mimořádně a v havarijních situacích je ale kraj obcím připraven pomoct,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Anna Hubáčková.

Pokud obec peníze nesežene, důsledky mohou být katastrofální. „Věřím ale, že peníze seženeme. Pak by se se stavbou mohlo začít už letos na jaře,“ uzavřela starostka.

Sesouvající se svah v Blatničce ohrožuje obyvatele (zdroj: ČT24)