Nejlepším vínem pro rok 2012 je Ryzlink vlašský

Praha - Absolutním šampionem soutěže Salon vín České republiky pro rok 2012 a zároveň vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín se stal Ryzlink vlašský 2009, výběr z hroznů z Vinných sklepů Valtice a.s. s původem ve vinařské obci Dolní Dunajovice a viniční trati Kraví hora. Uspěl v konkurenci 1258 přihlášených vín. Salon vín bude ve Valticích otevřen 25. února. Prestižní soutěž vín pořádá Národní vinařské centrum společně se Svazu vinařů České republiky.

Kromě absolutního šampiona zveřejnili organizátoři také vítězná vína v jednotlivých kategoriích, nejlepší kolekce soutěže a složení degustační expozice sta nejlépe hodnocených vín – Salon vín České republiky.

Mezi červenými víny byl nejlépe hodnocen Cabernet Sauvignon barrique 2006, pozdní sběr rovněž společnosti Vinné sklepy Valtice a.s.               

V kategorii bílých polosladkých vín se porota shodla na Chardonnay 2010, pozdní sběr z Vinařství Mikrosvín Mikulov a.s.

Jako nejlepší v kategorii sladkých vín zvítězilo slámové víno Chardonnay 2004 vinaře Oldřicha Drápala

Z vín rosé a klaretů porota vybrala Rulandské modré rosé 2010, pozdní sběr z Vinařství Plešinger, s.r.o.

V kategorii jakostních šumivých vín zvítězil Bohemia Sekt Prestige demi sec 2009 od společnosti Bohemia Sekt, s.r.o.

Cenu za nejlepší kolekci vín si odnesla společnost ZNOVÍN ZNOJMO a.s.

V úvodních kolech soutěže, kde se hodnotila vína ve vinařských podoblastech velkopavlovické, mikulovské, slovácké a znojemské a z vinařské oblasti Čechy, bylo z 1258 vzorků vybráno 464 nejlepších vín 85 vinařských firem, jež postoupily do prvního celostátního kola soutěže. Nejlepších 200 se následně probojovalo do 2. kola, z kterého vzešlo 100 nejlepších vín oceněných titulem Salon vín České republiky, absolutní šampion, vítězové jednotlivých kategorií a titul pro nejlepší kolekci celé soutěže.

Nový ročník celoroční degustační expozice Salonu vín ČR bude veřejnosti otevřen 25. února 2012 tradičně na zámku ve Valticích.

„V komisích soutěže každý rok zasedají naši nejlepší degustátoři, kteří jsou spolu s nejmodernějším počítačovým systémem, zárukou objektivity a výběru skutečně nejlepších vín z Moravy a Čech,“ popsal vysokou odbornou úroveň naší nejvyšší soutěže vín hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz. „Salon vín ČR má už takovou tradici, že se účast v hodnotící komisi stala prestižní událostí i v očích našich nejlepších degustátorů. Díky tomu lze garantovat, že nejlepší moravská a česká vína hodnotí také nejlepší moravští a čeští degustátoři,“ dodal.

Salon vín má své vítěze (zdroj: ČT24)
Vydáno pod